• 6

Bahrein je sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje: Želi naše voće, povrće, meso

Ta zemlja svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji

  • 6
Sastanak predsednika Republike Aleksandra Vučića, Vanje Udovičića sa šeikom Naserom bin Hamadom bin Isom Al Kalifom i delegacijom Kraljevine Bahrein

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Tržište Kraljevine Bahreina otvoreno je za proizvode iz Srbije, a prostor za proširenje saradnje privrednici dve strane vide u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, sektoru logistike, IT i telekomunikacijama.

To je rečeno danas na poslovnom forumu Srbija-Bahrein, koji je organizovan u okviru dvodnevne posete delegacije Bahreina Srbiji, a na kojem je 20 srpskih kompanija predstavilo svoje poslovanje i potencijale za saradnju sa tom zemljom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, rekao je da forumu prisustvuju predstavnici najjačih investicionih fondova iz Bahreina i naših kompanija, a da je cilj foruma da se započnu novi poslovi. Dodaje da je saradnja sa Bahreinom moguća u oblasti odbrambene industrije, hotelijerstva i agrobiznisa, a da današnjem forumu prisustvuju naše firme iz oblasti agrobiznisa, IT sektora i sektora logistike.

"Sektor logistike je jako važan, zbog udaljenosti Srbije i Bahreina, i ako želimo da izvozimo tamo, moramo biti logistički dobro povezani", rekao je Nedimović, i istakao je da je našim proizvodima iz Srbije potrebno 10-12 dana da stignu do luka. Kaže da je Bahrein sve svoje luke stavio Srbiji na raspolaganje.

"Ako smo mogli da se povežemo sa Kinom, Indijom i UAE, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i sa Bahreinom", rekao je Nedimović. Konkretno su, kaže, privrednici iz Bahreina zainteresovani za jagodičasto i bobičasto voće, goveđe i jagnjeće meso, ali i za sve povrtarske kulture.

Ministar podseća da Bahrein svega 25 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava na svojoj teritoriji, a da sve ostalo mora da uvozi. Ako sve bude bilo po planu, Nedimović kaže da je izvoz naših proizvoda u Bahrein moguć već idućeg meseca.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović, ističe da se za srpske privrednike otvara potpuno novo tržište. "Danas su prisutni predstavnici investicionog fonda iz Bahreina koji raspolaže kapitalom preko 10 milijardi dolara za investiranje u Evropu, Severnu Afriku i Bliski Istok", izjavio je Vesović.

On je dodao da Bahrein želi da napravi snažne logističke centre širom sveta i da to predstavlja značajan prostor za saradnju sa privrednicima iz Srbije. Istakao je da iz Bahreina Srbija najviše uvozi rude aluminijuma, a izvozimo gume za vozila i delom jabuke i pića.

Iskustvo poslovanja na tržištu Bahreina predstavila je kompanija "VodaVoda", čiji je istoimeni proizvod već pozicioniran na tom tržištu, a kao premijum proizvod postala je i zvanično piće bahreinskog dvora. Kreator i osnivač brendova "VodaVoda" i "Gorki list", Vojin Ðorđević, rekao je da se "VodaVoda", kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda sveta, izvozi u čak 15 zemalja.

"To je dokaz da za kvalitetne proizvode iz Srbije ima mesta ne samo u Bahreinu, već i na svim razvijenim tržištima sveta. Želimo da svojim primerom promovišemo izvoz kao moguće i efikasno rešenje za postizanje dodatne stabilnosti i diversifikaciju komercijalnih rizika, posebno tokom krize izazvane pandemijom kovid-19 kojoj svedočimo", kaže Ðorđević.

Kako bi ekonomska saradnja između Srbije i Bahreina bila veća, u planu je da se u narednom periodu sklope sporazumi kojima bi se izbeglo dvostruko oporezivanje i promovisale i zaštitile investicije obe zemlje, a to bi sa pravne strane privrednicima omogućilo da lakše posluju, izjavio je ranije danas ministar finansija Siniša Mali na otvaranju biznis foruma Srbija-Bahrein.

Mali je istakao da je u planu i da se dogovori sporazum o strateškom udruživanju sa Bahreinom, kakav Srbija već ima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ukupna robna razmena Srbije i Bahreina u 2020. godini iznosila je 40,7 miliona dolara. U Bahrein smo prošle godine najviše izvozili gume za automobile, jabuke, mineralnu vodu, električne mašine i opremu, testenine. Uvozili smo najviše sirovi aluminijum, različitu vojnu robu, tkaninu i drugo.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    6. april 2021 | 17:03

    E SAD JE LOPTA U NASEM DVORISTU !!! OVO JE SANSA KOJA SE MORA ISKORISTITI AKO ISTA IMAMO U GLAVI !!! SRBIJA JE DOBILA SANSU !!!

  • Istina boli...

    6. april 2021 | 18:01

    Koje naše voće i povrće kad ih i mi uvozimo iz Makedonije, Albanije i Poljske i to isto ono koje i mi uzgajamo. Pa da imamo voće i povrće za izvoz da li bi iko sa malo mozga to voće uvozio iz inostranstva.

  • Перагеније

    6. april 2021 | 20:59

    Ех, да смо паметни... Што би рек'о Матија бећковић: како је могуће да земља која има Шумадију и Војвосдину не може да прехрани 8 милиона људи?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>