• 0

MMF povećao prognozu rasta svetskog BDP-a na 6 posto

Svetska ekonomija je pala prošle godine za 3,3 posto

  • 0
Dolari, dinari, Srbija MMF Foto> Pixabay, A. Nalbantjan, imf.org

Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je procenu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu na 6 posto u odnosu na januarsku prognozu od 5,5 procenata, saopštila je Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Predstavljajući novo, aprilsko izdanje MMF-a "Globalni ekonomski izgledi 2021", Gopinat je u onlajn obraćanju, navela da je povećanje prognoze rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zasnovano na neviđenoj fiskalnoj podršci vlada domaćim privreda u okviru odgovora na korona pandemiju.

U tom kontekstu je posebno apostrofirala ogroman, nedavno usvojeni paket ekonomskih stimulusa SAD-a od 1,9 biliona dolara.

Dodala je da je na poboljšanje izgleda svetskog BDP-a uticalo i ubrzanje oporavka američke privrede, kojoj MMF sada prevdiviđa rast za 2021. od čak 6,4 procenta, najbrži od početka 1980-ih.

Gopinat je na konferenciji za medije, uoči početka prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke na kojem će učestvovati i delegacija Srbije, upozorila da će predviđeni rast i dalje u velikoj meri zavisiti od razvoja pandemije i uspeha vakcinacije širom sveta, napominjući da ogroman broj ljudi i dalje nije vakcinisan.

Takođe je rekla da se sa okončanjem moratorijuma na otplatu kredita očekuje nagli skok nelikvidnosti preduzeća širom sveta, kao i da će se privrede suočiti sa teškoćama kada vlade prestanu sa pružanjem finansijske pomoći.

Prema novoj proceni Fonda, svetska ekonomija je pala prošle godine za 3,3 posto, što je manje od prvobitno projektovanog pada u januaru od 3,5 procenta.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>