• 0

Naučno-tehnološki park u Čačku dobija solarnu elektranu: "Zeleno snabdevanje" za 12 kompanija

"Na ovaj način pridružujemo se komanijama koje promovišu obnovljive izvore energije i tako daju svoj doprinos u zaštiti životne sredine", istakao je direktor NTP

  • 0
Solarna elektrana Čačak

Foto: Rina.rs

Na krovu Naučno-tehnološkog parka u Čačku postavlja se solarna elektrana snage 25 kilovata i za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom električne energije, i to za potrebe halskog prostora u kom se nalaze proizvodni pogoni kompanija koje rade upravo u sklopu NTP.

- Na ovaj način pridružujemo se komanijama koje promovišu obnovljive izvore energije i tako daju svoj doprinos u zaštiti životne sredine. Pod krovom NTP posluje 12 kompanija, a oko 10% kompletne energije, potrebne za njihov rad, dolaziće upravo od solarne elektrane - kaže Mirko Pešić, direktor NTP.

Ističe i da se sa ovim projektom daje šansa svim startapima koji se bave ovom oblašću - da razvijaju svoja znanja, ispitaju pretpostavke i stvaraju nove inovativne ideje.

- Elektrana će snabdevati sve unutrašnje instalacije, a osim postavljanja solarne elektrane naš cilj je da kasnije postavimo i punjač za električne automobile, tako bi se ova energija koristila i za transport. Na takav način ćemo promovistai "smart city" projekte, težimo ka zelenoj energiji i zelenoj ekonomiji - rekao je Pešić.

Naučno-tehnološki park u Čačku otvoren je prošle godine i prostire se na 5.800 kvadrata. Nalazi se u jednom od pogona fabrike "Cer", koja je uništena u NATO bombardovanju.

- Cilj Naučno-tehnološkog parka jeste da se povežu svi elementi savremenog biznisa i za nas je veoma značajno što postajemo deo nacionalne mreže. Ovo će biti mesto gde se ukrštaju inovacija, privreda i ekonomija - zaključio je Mirko Pešić, direktor NTP.

Video: Učenici ITHS-a unapredili solarni panel, inovativan način uštede energije

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>