• 0

Kakva je sudbina državnih preduzeća do 2027: Prvi put usvojena Strategija

Ministarstvo privrede će razviti i uspostaviti vlasničku politiku koja će definisati opravdanje i svrhu državnog vlasništva, ciljeve državnog vlasništva, ulogu države u korporativnom upravljanju društava u kojem je država član, kao i način na koji će država implementirati svoju vlasničku politiku

  • 0
Srpska zastava Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine.

Strategijom je predviđeno uspostavljanje centralizovanog sistema upravljanja privrednim subjektima, a utvrđeno je da Ministarstvo privrede obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, osim u slučajevima kada to zahtevaju obaveze preuzete međunarodnim aktima.

Shodno tome, Ministarstvo će razviti i uspostaviti vlasničku politiku koja će definisati opravdanje i svrhu državnog vlasništva, ciljeve državnog vlasništva, ulogu države u korporativnom upravljanju društava u kojem je država član, kao i način na koji će država implementirati svoju vlasničku politiku.

Cilj Strategije, koja je prvi put usvojena u Srbiji, jeste da se održivim i efikasnim upravljanjem privrednim subjektima sprovede njihova reforma, poveća korist od državnog vlasništva za državu i građane, i da se zaštite opšti interesi države.

Definisani cilj postići će se kroz razvoj jedinstvenog okvira vlasništva i upravljanja nad svim privrednim subjektima u vlasništvu Republike Srbije, i omogući će se centralizacija odgovornosti i nadležnosti države u pogledu vlasništva, kao i uspostavljanje, razvoj i unapređenje korporativnog upravljanja u njima.

Strategija je izrađena uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a predstavlja jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima, ciljevima finansijskih i javnih politika, kao i principima korporativnog upravljanja i praksama nadzora nad privrednim subjektima, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>