• 0
 ≫ 

Dovoljan razlog da firme shvate značaj onlajna: E-trgovina u 2020. porasla za 900 milijardi dolara

 ≫ 

Analiza pokazuje da i najmanje kompanije beleže koristi kada se prebace na digitalne kanale

  • 0
Žena devojka laptop krevet stan

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio

Kupci širom sveta potrošili su tokom 2020. godine 900 milijardi dolara više na onlajn trgovinu nego godinu dana ranije, pošto su ostajali kod kuće zbog korona mera, pokazuje najnoviji izveštaj "Mastercard Recovery Insights".

Drugim rečima, od svakih pet dolara potrošenih u maloprodaji približno jedan dolar je potrošen u e-trgovini, u odnosu na oko jedan dolar od svakih sedam potrošenih tokom 2019. Za trgovce u maloprodaji, restorane i druge velike i male kompanije, onlajn mogućnost prodaje bila je prekopotrebna slamka spasa zbog restriktivnih mera, koje su onemogućile kupovine u fizičkim prodajnim objektima.

Očekuje se da će otprilike 20, 30 posto globalnog prelaska na digitalne tehnologije, uzrokovanog pandemijom, biti trajno, navodi se u saopštenju kompanije Masterkard. "Dok su potrošači bili kod kuće, njihov novac je putovao daleko zahvaljujući e-trgovini", kaže Briklin Dajer, glavni ekonomista kompanije i šef Masterkard Ekonomskog instituta.

Dodaje da to ima značajne implikacije, i da zemlje i kompanije koje su postavile digitalno poslovanje, kao prioritet, nastavljaju da ostvaruju benefite. "Naša analiza pokazuje da i najmanje kompanije beleže koristi kada se prebace na digitalne kanale", navodi Dajer.

Privrede koje su pre krize bile digitalo razvijenije, poput Velike Britanije i SAD, zabeležile su veće dobitke s prelaskom na digitalnu trgovinu u domaćem prometu, u odnosu na zemlje koje su pre krize imale manji udeo e-trgovine, kao što su Argentina i Meksiko. Azijsko-pacifički region, Severna Amerika i Evropa su regioni koji su najsnažnije podsticali usvajanje e-trgovine.

Maloprodajni sektori sa osnovnim namirnicama, koji su pre krize imali najmanji digitalni udeo, među najvećim su dobitnicima jer su se potrošači prilagođavali novim okolnostima. Kako se budu formirale nove potrošačke navike, i s obzirom na nisku bazu korisnika pre krize, Masterkard predviđa da će se 70 do 80 odsto rasta e-trgovine u segmentu prehrambenih proizvoda zadržati trajno.

devojka onlajn šoping

Foto: Freepik.com

Kako je mnogo veći izbor robe i prodajnih mesta postao dostupan onlajn, potrošnja na nivou međunarodne e-trgovine porasla je za oko 25-30 posto od marta 2020. do februara 2021. godine, prema rezultatima ove studije. Analiza Masterkarda takođe pokazuje da potrošači širom sveta, usled proširenog izbora, kupuju na većem broju veb lokacija i onlajn prodajnih mesta nego pre.

Stanovnici zemalja poput Italije i Saudijske Arabije kupuju u proseku za 33 procenta više u onlajn trgovinama, a prate ih potrošači iz Rusije i Velike Britanije, navodi se u izveštaju.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>