• 33
 ≫ 

Danas isplata 16.000 dinara: Pola minimalca država uplaćuje na račune radnika

 ≫ 

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog

  • 33
novac

Foto: Pixabay

Pola minimalne zarade za mart biće isplaćeno danas, 8. aprila, u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima. Prijava za dobijanje polovine minimalca za tekući mesec počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, počev od marta, i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog. Poslodavci koji uzmu pomoć, kako je više puta rečeno, ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine i nemaju pravo isplate dividendi.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rentakar agencije, pored isplate tri polovine minimalca, dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi.

Za isplatu polovine minimalne zarade za mart, navodi ministar finansija Siniša Mali, prijavilo se 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih. "Budući da polovina minimalca iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, danas ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara", dodao je Mali.

Ministar ističe i da je prijava za pomoć prevoznicima završena. Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigle prijave, a prevoznicima koji su se prijavili, do kraja aprila biće isplaćemo po 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Domaće firme se sve više okreću onlajn alatima

Foto:

Mali kaže da su usvojeni svi propisi neophodni za isplatu trećeg paketa pomoći. Tako je usvojen Zakon o proširenju postojeće garantne šeme, zatim Zakon o novoj garantnoij šemi koja je usmerena ka onima koje je još više pogodila pandemija.

- Usvojili smo odluke za isplatu dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima Srbije, a prijavljivanje za ovu pomoć traje od 28. aprila do 15. maja. Prvih 30 evra građani će dobiti u maju, a drugih 30 u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti i dodatnih 50 evra - kaže Mali.

Poseban program u trećem paketu je usmeren ka nezaposlenima koji će u junu dobiti dodatnih 60 evra, a Siniša Mali kaže da će u četvrtak sledeće sedmice biti usvojena posebna uredba za isplatu ove pomoći. Ističe da država ovim uplatama pokazuje da sva obećanja koja je dala i ispunjava.

- Sve to je urađeno u cilju spasavanja naše privrede i ublažavanja negativnih posledica kovida-19. I rezultati su tu, jer smo lane imali jedan od najmanjih padova BDP-a u Evropi, zadržali smo skoro punu zaposlenost, naše fabrike i dalje rade - navodi Mali i dodaje da je za očekivati da, uz ove mere pomoći i uz masovnu vakcinaciju, gde je Srbija prva u Evropi po broju revakcinisanih, u skorije vreme izađemo iz krize izazvane pandemijom.

Video: Mali: Ako firme žele pomoć imaju jedan uslov, da ne otpuste 10 odsto radnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xx

    8. april 2021 | 09:14

    Radim u maksiju i njima je drzava dala ovu pomoc? E sad zasto? Ni jednog momenta nismo prestajali sa radom cak smo i imali i vece pazare dok su svi bili zatvoreni i zasto pomoc Maksiju? A inace je ulje 180 din..

  • Dejan

    8. april 2021 | 07:35

    Na račune poslodavaca, koje oni u većini slučajeva ne isplate radnicima a ne na račune radnika...tu je ogromna razlika!!!

  • Mina

    8. april 2021 | 08:50

    Na racun radnika ??? Dobar vic, dobar 👏👏👏🤮😡

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>