• 1

Kao da je od zlata: Starbaks ima problem s nestašicom mleka, kupci plaču na Tviteru

Prodaja američkog ovsenog mleka porasla je 138% tokom protekle godine. Upravo zato je Starbaks odlučio da uvrsti u ponudu sva alternativna mleka

  • 1
kafa

Foto: Pixabay

Taman što se njihov omiljeni kornfleks "Grape Nuts" vratio u prodavnice, Amerikanci se suočavaju sa još jednom nestašicom: ovoga puta sa manjkom ovsenog mleka u nekim Starbaks kafićima.

Krajem 2020. pisali smo o tome da je Megan Markl tada odlučila da ulaže u ovseno mleko, kao relativno nov, veliki hit u industriji hrane, što je verovatno uticalo na njegovu popularnost u SAD.

Naime, Starbaks je prošle godine izbacio kafu latte od ovsenog mleka, u oko 1.300 prodavnica na Srednjem zapadu. U martu je nacionalnom meniju pridodao brend iz Švedske, Oatly. Reč je o kompaniji iz 1994. koja nudi alternativne opcije mlečnim proizvodima, na bazi ove žitarice.

Ali sada, samo mesec dana kasnije, neki ljubitelji Starbaks kafa s ovsenim mlekom kažu da nisu mogli da naruče, tj. dobiju svoja omiljena pića. Posebno ih, kako kažu, pogađa odsustvo ledenog šejkovanog espresa sa smeđim šećerom i ovsenim mlekom.

Ovaj napitak je vrlo brzo stekao brojne "onlajn fanove", a jedan od njih ga poredi sa pop tartom. Drugi žele ovseno mleko ili ništa. Koliko je stvar otišla "daleko", govori činjenica da se ljubitelji Starbaksa oglašavaju na Tviteru povodom nestašice ovsenog mleka.

Kompanija je u utorak izvestila da na nekim lokacijama zaista nema ove vrste mleka, ali nije precizirala koliko je problem raširen.

 

Portparol Starbaksa je potvrdio za CNN da je "privremeni nedostatak posledica velike potražnje". Dodao je da bi kupci mogli da očekuju povratak ovsenog mleka "uskoro", ali nije dao tačan vremenski okvir. U međuvremenu, kompanija nudi sojino, bademovo ili kokosovo mleko.

Iz Starbaksa kažu da su napici, koje su lansirali ovog proleća, odjeknuli kod kupaca. Tu spadaju espreso sa smeđim šećerom, zatim šejkovani espreso s bademovim mlekom i ledenom čokoladom, onda late od ovsenog mleka. Kompanija se, zapravo, nuđenjem ovsenog mleka samo prilagodila već rastućem trendu u Americi.

 

Prema podacima "Nielsena", prodaja američkog ovsenog mleka porasla je 138% tokom protekle godine. Upravo zato je Starbaks odlučio da uvrsti u ponudu sva alternativna mleka. Oatly takođe privlači pažnju.

Tokom leta, kompanija je prikupila 200 miliona dolara od investicione grupe koju je predvodio "Blackstone", a koja je uključivala Opru Vinfri, Natali Portman, zabavnu agenciju Džej Zija i Hauarda Šulca, biznismena i bivšeg izvršnog direktora Starbaksa.

Sada nije samo Starbaks u problemu, već i njegov dobavljač Oatly, upravo zbog pojačane i možda neočekivane potražnje. Kompanija se borila i sa ograničenjima u snabdevanju, zbog kašnjenja gradnje objekta u Juti, koji je povezan sa pandemijom, a koji je trebalo da bude otvoren prošle godine i tek sada počinje da se pojavljuje na mreži.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoBot

    8. april 2021 | 17:47

    Mleko moze biti od krave ili koze, od ovsa moze biti sok ili napitak. Al Ameri vole dva burgera i pomfrit, sa dijet kolom, da se ne ugoje 🤣🤣🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>