• 36
 ≫ 

Frilenseri kampuju ispred Skupštine, najavili trodnevni protest

 ≫ 

Traže da se predlog o izmenama zakona povuče

 • 36

Na platou ispred Narodne Skupštine večeras oko 18 časova deo frilensera započeo je protest postavljanjem šatora. Okupljeni su najavili da će na tom mestu kampovati naredna tri dana, jer su, kako kažu, nezadovoljni novim predlogom Vlade Srbije o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se reguliše njihov položaj.

Od Vlade Srbije traže da se predlog o izmenama tog zakona povuče i da se sa frilenserima ponovo sedne za sto kako bi se našlo kompromisno rešenje koje će odgovarati i državi i radnicima na internetu.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar kaže da će frilenseri ispred Skupštine ostati tri dana, da će sutra u 11 časova održati protest, a pridružiće se, dodaje, i protestu "Ekološka buna" koji je najavljen za subotu, 10. aprila.

Ističe da na ovaj način šalju poruku Vladi i Skupštini da ne prihvataju taj zakon koji je, kako kaže, za filensere neprihvatljiv, te traže da ga povuku, ponovo razgovaraju sa njima i donesu zakon kojim će svi biti zadovoljni.

Objašnjava da je novim predlogom vlada izašla u susret grupi radnika na internetu sa nižim prihodima, dok će svi ostali, morati više od polovine zarade da daju za porez.

Pogačar dodaje da je za njih kompromisno rešenje da se sa naplatom poreza počne od oktobra 2020. godine, kao i da porez bude 20 odsto od njihovog prihoda.

Podseća da od rada na internetu u Srbiji živi 100.000 ljudi.

- Želimo da ostanemo ovde, želimo ovde da radimo, ali ne želimo dužničko ropstvo. Želimo da rešenje koje bude doneto obezbedi budućnost da svi ostanemo u ovoj zemlji - rekao je Pogačar.

Naime, novi predlog Vlade Srbije prihvatilo je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), koje je ranije saopštilo da je Vlada u velikoj meri prihvatila njihove sugestije čija je suština u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno.

Udruženje radnika na internetu je odbilo novi predlog Vlade i javno se ogradilo od UFPS-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • nikolas

  7. april 2021 | 23:09

  DRZAVA BI TREBALA OVE LJUDE DA ZADRZI U SRBIJI JER SRBIJA IZUMIRE-NESTAJE !!! VERUJEM DA JE PROSLO VREME KOMUNJARA KADA IM VISOKOOBRAZOVANI NISU TREBALI VEC SAMO ONI KOJI APLAUDIRAJU JOSKI FERDINANDU I CRVENOJ BURZOAZIJI !!!

  27
  9

  Podelite komentar

 • Boban

  7. april 2021 | 23:18

  Pravda za frilensere i sve ostale ljude od kojih je drzava dugla ruke i hoce da im otima!!!!!.

  25
  13

  Podelite komentar

 • Nikola

  7. april 2021 | 22:46

  Hleba bez motike, sve vas treba papreni oporezovati. Jesmo mi koji placami porez budale a vi pametni???

  17
  22

  Podelite komentar