• 2
 ≫ 

Ovakve patike još niste videli: Gigant lansirao obuću na bazi vlakana banane

 ≫ 

Sve je deo tzv. "održive politike", a ovo lansiranje dolazi u trenutku kada se švedska modna kompanija suočava sa kritikama na račun prisilnog rada na poljima pamuka u Kini, materijala koji H&M koristi u svojoj proizvodnji

  • 2
Patike banana lišće Foto: hm.com

Poznati div iz sveta mode, H&M, ovih dana predstavlja inovativnu obuću - patike na bazi vlakana banana, odnosno "plant based" patike, kako ih zovu.

To je ujedno i tzv. "održiva" obuća, kao deo politike koju švedska firma propagira u poslednje vreme. H&M je, inače, prethodnih dana optužen za "učestvovanje" u eksploataciji radnika na poljima pamuka u kineskoj regiji Sinkjang.

Kako bi plasirala ovu uniseks kolekciju, kompanija se udružila sa brendom "Good News". Sadrži sedam modela patika, inspirisanim "živahnim sedamdesetim". Svaka stavka na njima može se "pohvaliti" svojim održivim elementima, kao što su reciklirani gumeni đon i reciklirani pamuk.

Štaviše, novi asortiman sadrži vegansku kožu napravljenu od vinskog otpada i Bananatex - prvu izdržljivu, vodootpornu tkaninu na svetu napravljenu isključivo od vlakana ove egzotične voćke.

David Söderlund, dizajner u modnoj kompaniji iz Švedske, rekao je u onlajn saopštenju: "Saradnja sa Good News nam je dala pozitivnost i energičnost. Njihova kreativnost i nagon za promenama inspirisali su naš tim. Udružili smo snage kako bismo zajedno postali bolji".

 

Kolekcija je, zapravo, "svetao i živopisan kontrast sivom i neizvesnom svetu". Ideja je da se bojama i inovativnim materijalima donekle "ublaži" ova teška svakodnevica. Takođe, suosnivačica pomenutog brenda, Nia Džons, stava je da treba koristiti "što je moguće održivije materijale" u radu.

Inače, "Good News" je brend obuće iz Velike Britanije, osnovan 2016. godine u Londonu. Imaju misiju da planetu učine boljom, uz minimalnu ili nikakvu upotrebu ugljenika, hemijskog ili vodenog otiska u svom poslovanju.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>