• 0

Evropa se prilagodila koroni: Uprkos blokadama, poslovna aktivnost mnogo bolja nego 2020.

"Mere fizičke distance i ograničenja mobilnosti imaju mnogo manji uticaj na preduzeća iz uslužnog sektora nego u isto vreme prošle godine", istakao je Kris Viliajmson, glavni ekonomista u "IHS Markit"

  • 0
evropa

Foto: Freepik

Poslovna aktivnost u evrozoni vratila se na staze rasta prošlog meseca, vođena rekordnom ekspanzijom u proizvodnom sektoru, ali je i industrija usluga pokazala da se snalazi bolje nego što se očekivalo u uslovima novih korona blokada, navodi se u novom istraživanju "IHS Markita".

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) za uslužni sektor porastao je u martu na 49,6 poena sa 45,7 bodova iz februara, što je znatno više od ranije fleš procene od 48,8 poena i minimalno ispod graniče vrednosti od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Kompozitni PMI indeks, koji obuhvata i proizvodnju i usluge i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na 53,2 poena u martu sa nivoa od 48,8 poena iz prethodnog meseca, i takođe je bolji od preliminarne procene od 52,5 bodova.

- Ekonomija je podnela nedavne blokade daleko bolje nego što su mnogi očekivali, zahvaljujući ponovnom rastu proizvodnje, što znači da mere fizičke distance i ograničenja mobilnosti imaju mnogo manji uticaj na preduzeća iz uslužnog sektora nego u isto vreme 2020. - kaže Kris Viliajmson, glavni ekonomista u "IHS Markit".

Poremećaji u lancima snabdevanja doveli su do velikog skoka troškova inputa kod uslužnih firmi, koje su prvi put podigle svoje cene u poslednjih nešto više od godinu dana. Indeks cena industrijskih proizvoda porastao je sa 48,1 poena na 50,5 bodova.

Ipak, ubrzanje inflacije u evrozoni se verovatno neće održati, a lagani oporavak od recesije izazvane pandemijom će držati rast potrošačkih cena ispod ciljanog nivoa Evropske centralne banke još godinama, pokazuje Rojtersovo istraživanje iz marta.

I pored sporog sprovođenja vakcinacije i rasta broja korona slučajeva, optimizam privrednika u evrozoni - u pogledu očekivanja u godini pred nama - popravio se. Kompozitni indeks buduće proizvodnje porastao je sa februarskih 67 bodova na 67,9 poena u martu, na najviši nivo od februara 2018. godine.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>