• 1
 ≫ 

Čekaju 12. april kao ozebao sunce: Šta se dešava tog dana u ovoj zemlji?

 ≫ 

Engleska bi napokon trebalo da otvori svoje šoping ulice, prodavnice i pabove

  • 1
Velika Britanija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prodavnice, pabovi, frizeri i teretane mogu ponovo da se otvore u Engleskoj, od ponedeljka 12. aprila, potvrdio je premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Džonson.

U saopštenju od 5. aprila, premijer je rekao da će "sledeća faza engleske mape puta nakon zaključavanja ići prema planu". Maloprodajne radnje će takođe početi da rade u Velsu i Severnoj Irskoj od 12. aprila.

Nakon višemesečnih blokada, i blagog popuštanja mera pred Božić (dakle, u decembru 2020), ova zemlja bi mogla ponovo da "oživi", a prethodnih meseci su naročito bili ugroženi pabovi i pivnice.

S druge strane, u Nemačkoj se mere izgleda ponovo zaoštravaju, odnosno Angela Merkel je podržala predlog lidera o novom karantinu. Ta zemlja se trenutno bori, kako se navodi, sa trećim talasom korone.

Italija je zbog korone već izgubila skoro milion radnih mesta u poslednjih 12 meseci, dok iz Španije stižu prvi signali ekonomskog oporavka. Britaniju je Bregzit dodatno "dotukao", te je pokretanje ekonomije prekopotrebno u ovoj zemlji.

Prodavnice će u Velikoj Britaniji moći da ostanu otvorene do 22 sata, od ponedeljka do subote, u pokušaju da se spreči gužva u objektima. Pominje se i kampanja "Shop Out to Help Out", s fokusom na glavnu ulicu za šoping.

To je, zapravo, ponavljanje šeme "Eat Out to Help Out", koja je usvojena prošlog avgusta, za pomoć restoranima i pabovima. Grupa "Save the Street" predlaže da se popust odnosi samo na nezavisne prodavce i da se nudi popust od 50%, do vrednosti od 10 funti.

Broj kupaca koji su u martu posetili maloprodajne ritejl parkove i osnovne prodavnice pokazuje da su potrošači "propustili" fizičke radnje, prenosi BBC. Prema analizama, predviđa se rast prodaje od 48% kada se ukinu ograničenja, što će biti 12. aprila.

Između prve i poslednje nedelje marta, u tržnim centrima zabeležen je "pad koraka" sa -69% na -62,5%, u poređenju sa istim periodom 2019. U međuvremenu, godišnji pad prihoda od -29,8% u maloprodajnim parkovima smanjio se na -14,8%, neposredno pred katolički uskršnji vikend koji je za nama.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mislilac

    11. april 2021 | 06:20

    Bravoo. Kakva je sila engleska. Na vreme su napustili eu. Uvek su bili sila. Zao mi je sto nisam pripadnik takvog jednog pametnog naroda nego ovog zatupljenog... vucic im da sve vakcine na dlanu oni kazu ne i jos se bune kad su zatvoreni. Kod nas jos jedno dve godine ima da traje ovo, na jesen opet zatvaranje svega do proleca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>