• 1

Japanci kupuju zemljište: Nidek kreće sa proizvodnjom od 2022. godine

Fabrika neće koristiti škodljive materijale

  • 1
Novi Sad proleće vreme most panorama Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na sednici zakazanoj za ponedeljak Skupština Novog Sada glasaće o prodaji oko 21,2 hektara gradskog zemljišta u zoni „Sever 4” kompaniji „CTP Invest” iz Beograda, koja će tu graditi pogon za japansku kompaniju “Nideka”.

Predstavnici ove japanske firme posetili su Novi Sad u februaru, a delegaciju je predvodio drugi čovek ovog giganta Kintaro Izumida. Gradonačelnik je nakon sastanka istakao da će investicija biti “teška” oko 2 milijardi dolara.

U pismu koje su 15. marta Nidek i CTP poslali gradskim vlastima, planirano je da se, u prvoj fazi, fabrika za potrebe automobilske industrije prostire na 26.000 kvadratnih metara i zaposli oko 300 ljudi. Sa proizvodnjom bi se krenulo do kraja 2022. godine.

Takođe, ova kompanija planira da u Novom Sadu za početak proizvodi „elektromotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima”, i da do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije.

Ova fabrika bi trebalo da bude opremljena „najsavremenijim tehnologijama i mašinama” i neće koristiti škodljive materijale. Proizvodnja zahteva visok procenat obrazovanog osoblja.

Video: „Albatros“ će omogućiti još brži i sigurniji prevoz u novosadskoj luci

(Telegraf Biznis/Dnevnik/nsživo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>