• 4

"Potpisaćemo sporazum sa Britanijom: Cene naše radnike, tamo naširoko izvozimo džemove, maline..."

Na pitanje zašto se kasni sa potpisivanjem, ministarka Tatjana Matić je podsetila da su i pregovori Britanije i EU dugo trajali, te da je ova zemlja "jednostavno takav pregovarač"

  • 4
Velika Britanija, Srbija Zastave Velike Britanije i Srbije / Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, kaže da je cilj sporazuma sa Velikom Britanijom, koji uključuje i trgovinske odnose, da se zadrže svi benefiti koji su postojali i pre izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Matićeva je rekla da će sporazum sa Velikom Britanijom biti potpisan, kako je i najavio ministar turizma te zemlje. Na pitanje zašto se kasni sa potpisivanjem, ministarka je podsetila da su i pregovori Britanije i EU dugo trajali.

- Jednostavno su takav pregovarač, postavaljaju uslove na dominantan način, to su tipski sporazumi koje su želeli sa svima da potpišu, mi smo želeli da odvojimo trgovinski i deo o saradnji, a oni su želeli sveobuhvatni sporazum. Našli smo kompromis koji je uvek najbolje rešenje - napominje Matić.

Ministarka je ukazala na to da se Srbija, nakon izlaska Britanije iz EU, našla u poziciji u kojoj su počele da važe druge norme i da se primenjuje drugačija administracija. To, napominje, Srbiji nije odgovaralo, jer je kroz trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u poslednjih deset godina imala izuzetno povoljne uslove o izvozu i uvozu robe.

- Naš cilj kroz novi sporazum je bio da se zadrže svi ti važeći benefiti koji su postojali i da se kroz bilateralni sporazum preferencijali ostvare koji su postojali i da se nastavi obim trgovinske razmene i saradnje koji je bio čitavih deset godina, i doveo do toga da Srbija sa Britanijom ima veliki suficit - navodi ministarka.

Tatjana Matić kaže da je najdominantniji sektor trgovine uslugama, a da je Britanija Srbiji treći partner u svetu (posle SAD i Nemačke) u toj oblasti. "Pre svega IT sektor, telekomunikacije, finansijske usluge, to je ono što je dominantno u ekonomskim odnosima kada je reč o trgovini uslugama".

Ministarka kaže da je iz Srbije dominatan izvoz smrznutog voća i povrća. "Pre svega, maline bez šećera, marmelade, džemovi, uglavnom prehrambeni proizvodi, organski i sa oznakom porekla, to se jako ceni", navela je.

Kada je reč o uvozu robe iz Britanije u Srbiju, ministarka kaže da je dominantan uvoz lekova, automobila, sirovina za proizvodnju guma. "Britanija je 15. po značaju investitor u Srbiji, smatraju da naše tržište ima potencijal u smislu izlaska na treća tržišta, vide mogućnost za dodatna ulaganja, pričali smo i o tome, pre svega, u sferi razvoja telekomunikacione infrastrukture, digitalizacije", napominje Matićeva.

Takođe ističe da Britanci smatraju da "imamo izuzetno dobro edukovanu radnu snagu, visoko kvalifikovanu". Ministarka je rekla da je Srbija i godinu pandemije iskoristila za rast izvoza na nekim tržištima, pre svega u regionu i nekim zemljama EU - Belgiji, Danskoj, Finskoj.

- Ukupan izvoz je doživeo pad od 2,6 odsto u zemlje EU, a Unija je imala pad od 9,4 do 11 odsto. Ka našem najvećem spoljnotrgovinskom partneru, Nemačkoj, pad je bio 0,6%, što je dobar rezultat u odnosu na to koliko je godina bila teška - naglašava Tatjana Matić.

Video: Čadež: Obezbedili smo 10.000 vakcina i za privrednike iz regiona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    8. april 2021 | 10:44

    Cuj britanci nas cene.....ajde jos malo pa da poverujem, pa za britance mi smo divljaci prljavi ....to je od pamtiveka

  • M.K.

    8. april 2021 | 12:38

    Zato je vazno uloziti što više u Infrastrukturu , puteve itd .. 🇷🇸💫💫

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>