• 0

Akcija koja se širi među fabrikama: "Radnici nam ne mogu na teren, vakcinisaćemo ih u Srbiji"

U Austriji se brojne firme, koje su prisutne na međunarodnom tržištu, suočavaju sa gubitkom poslova u inostranstvu jer njihovi zaposleni nisu vakcinisani

  • 0
Potvrda koju potpisuje pacijent, vakcinacija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, batut.org.rs

U fabrikama kompanije Leoni u Srbiji je počela imunizacija zaposlenih, a u niškoj fabrici se za vakcinu prijavilo oko 150 radnika.

Generalni direktor Leonija, kompanije koja u Srbiji zapošljava 12.600 ljudi, Pjerluiđi Gion, istakao je da su zdravlje i bezbednost zaposlenih ključni faktor za uspeh biznisa.

Leoni posluje u 59 zemalja, a prvo su u Srbiji dobili podršku vlasti oko vakcinacije radnika. U Nišu Leoni zapošljava 2.300 radnika, pa Gion nije zadovoljan odzivom za organizovanu vakcinaciju.

Istakao je da se istovremeno krenulo sa organizovanim vakcinacijama u Leoni fabrikama i u Prokuplju, Malošištu, i Kraljevu.

I firma Palfinger iz Austrije vakcinisala deo zaposlenih u Srbiji

U Austriji se brojne firme, koje su prisutne na međunarodnom tržištu, suočavaju sa gubitkom poslova u inostranstvu jer njihovi zaposleni nisu vakcinisani pa ne mogu na teren, zbog čega se neke odlučuju na vakcinaciju u Srbiji.

Prva firma iz Austrije koja se odlučila na ovaj korak je proizvođač kranova „Palfinger“.

U Austriji proces vakcinacije se odvija veoma sporo, pre svega zbog manje od planiranih isporučenih vakcina koje su nabavljene preko EU.

Trenutno se u Austriji vakcinišu osobe starije od 65 godina, a idućeg meseca počinje imunizacija lica starijih od 50 godina, pre nego što se želi krenuti na imunizaciju ostatka zainteresovanih građana.

Firme više neće da čekaju do njihovi zaposleni dođu na red, pa sami traže rešenja.

Vakcina korona virus

Foto: Tanjug/AP

Palfinger iz Salcburga, prema pisanju dnevnika „Salcburger Nahrihten“, vakcinisao je u Srbiji 40 svojih zaposlenih, ključnu radnu snagu.

„U međuvremenu gubimo poslove koji su planirani na tri do pet godina zato što naši zaposleni ne mogu da izlaze na teren“, objasnio je šef „Palfingera“ Andreas Klauzer.

On je ukazao da je tokom korona krize kompanija već imala negativne posledice.

„Pokušavamo da preduzmemo dodatne mere kako bi delovali što je moguće bolje“, objasnio je Klauzer inicijativu za vakcinaciju.

Rekao je da nije želja da se minira nacionalni plan vakcinacije.

Ukazuje da drugi učesnici u tržištu iz Skandinavije od aprila već šalju svoje ljude na teren. Naglasio je da se privatnom organizacijom ne dira u domaći kontingent vakcina, i da je sve legalno.

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke