• 22
 ≫ 

Japanci u Novi Sad ulažu 73 miliona evra: "Hvala što ste izabrali Srbiju"

 ≫ 

"Ovo je jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju", rekao je Vučić

  • 22
Aleksandar Vučić, delegacija japanske grupacije Nidek Korporejsen Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak većeg dolasak japanskih investitora u Srbiju.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije Nidek korporejšen u Predsedništvu Srbije, rekao da je ta investicija "veličanstveni poklon za Srbiju" i zahvalio svima koji su radili na tome.

Sastanku sa predsednikom korporacije "Nidek" Djun Sekijem prisustvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Nakon sastanka razmenjen je Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Srbije i japanske kompanije, koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

Ta japanska grupacija otvorila je juče svoju kancelariju u novosadskom SPENS - u, a pripreme za izgradnju fabrike su u punom jeku.

Nidek jeprethodno, u februaru ove godine 2021. potpisao sporazum sa Ministarstvom privrede RS i Novim Sadom u kome se obavezao da će realizaciju projekta u Novom Sadu započeti preko dve svoje ćerke kompanije.

- Hvala svima koji ste vredno radili, posebno japanskim prijateljima. Ovo je za neke usputni događaj, a za nas nešto na čemu smo radili godinama. Ovo je jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju. Imamo dva cilja: da pobedimo pandemiju i da imamo što veći rast. Da bismo to postigli, treba nam što više direktnih investicija, posebno stranih - kaže Vučić.

Nidek će, kako kaže, otvoriti i RND centar.

- Ovo je, dakle, tek početak ulaganja ove kompanije, možda samo 10 odsto od svega. Ipak, njen dolazak govori da smo dobra zemlja za investicije - kaže predsednik.

Nidek će zaposliti 480 ljudi čija će primanja značajno viša nego što je prosek u Srbiji, kazao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, njihov dolazak u Srbiju govori o tome da jesmo dobra destinacija za investicije, jer Japanci ne idu bilo gde.

Nidek Ðun Sekijem: Zašto smo izrabrali Srbiju

Zahvalan sam na ovoj prilici i saradnji, istakao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem.

- Imamo oko 14.000 zaposlenih u korporaciji i zato mi je veliko zadovoljstvo što mogu da se pohvalim i pokretanjem našeg posla i u Srbiji - rekao je predsednik korporacije Nidek Ðun Sekijem i dodaje da je u današnje vreme još teže utvrditi posao.

Aleksandar Vučić, delegacija japanske grupacije Nidek Korporejsen Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi imamo dugoročne planove i zato smo se i odlučili da razvijemo naš centar i u Srbiji - naveo je.

- Što se tiče budućih projekata, proširićemo našu proizvodnju. Do pre 20 godina dosta kompanija dolazila je u Kinu, u Šangaju, od siromašnog polja, postali su veoma bogato nasilje. Mi smo želeli da budemo partneri sa njima, a sada smo velika kompanija koja i dan danas raste, i nadam se da će se i ovde dogoditi isto. Početak izgradnje nove fabrike u Novom Sadu je prvi korak u tome, planiramo da uložimo milion evra u naš razvoj, a taj novac biće investiran u Srbiji - rekao je predsednik Sekijem.

Otrkio je da je u planu da se napravi najekonomičnija i najefikasnija fabrika i kada je ekologija u pitanju.

Ambasador Japana: Imam visoka očekivanja od Srbije

Ambasador je istako da je imao visoka očekivanja od Srbije, što se i ostvarilo, ne samo zbog investicija, već i zbog prijateljstva, saradnje, ali i znanja koja se razmenjuju.

- Kao što je predsednik korporacije istakao, ovo će biti velika investicija u koju će se mnogo uložiti i koja će voditi računa o svim normama i uslovima koji se moraju ispuniti - rekao je ambasador.

Aleksandar Vučić, delegacija japanske grupacije Nidek Korporejsen Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Iskreno se nadam da ćemo uspeti, i da će ovo biti dobar posao u Srbiji - rekao je ambasador Japana u Srbiji.

- Najuspešnija ulaganja u Srbiji, od strane Japana, neverovatno se brzo uvećavaju i očekuje se da će biti dobra poslovna praksa da još više investicija dolaze u Srbiju, i kada je reč o Novom Sadu, i nauci, i privrednih investicija, i svih novih poslova.

Ambasador Japana u Srbiji istakao je još jednom zahvalnost i čestitke Japanu, Srbiji i gradu Novom Sadu i svim ljudima koji su bili uključeni u ovo, kako bi se ova investicija usvojila i ostvarila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    9. april 2021 | 15:14

    Sto ne otvarate fabrike na jug Srbije, već sedmu u Novom SaduTako ste gradili i Crnu Goru i Hrvatsku

  • Вањица

    9. april 2021 | 14:29

    Отварање нове фабрике отвара могућност запослења грађана, а људима је потребан посао. Ово је одлична вест за нас.

  • Ce

    9. april 2021 | 14:23

    Hvala predsednice hvala Japancima .Srecno vam bilo i dugo kod nas ostali.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>