• 0

Sve oči uprte u prvog čoveka Gugla: Etičnost kompanije opet dovedena u pitanje

Radnici u pismu iznose dva zahteva, dok se bore protiv "dopuštanja" uznemiravanja na poslu

  • 0
Sundar Pichai Pičai

Sundar Pičai / Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Više od 500 zaposlenih u Alfabetu potpisalo je otvoreno pismo, tražeći od Gugla da "prestane da štiti subjekte optužene za uznemiravanje".

Taj potez dolazi dva dana nakon što je bivši inženjer u kompaniji, Emi Nietfeld, napisala članak za The New York Times, navodeći da je bila prisiljena da ima jedan-na-jedan sastanke sa čovekom koji je maltretirao, i da sedi pored njega u kancelariji, čak i nakon što je podnela žalbu HR službi.

"Ovo je duži obrazac u kojem Alfabet štiti uznemiravača, umesto da zaštiti osobu koja je njegova žrtva", navodi se u pismu i dodaje: "Osoba koja prijavi uznemiravanje primorana je da snosi teret, tj. obično napusti Alfabet, dok njen uznemiravač ostaje u firmi ili je nagrađen za svoje ponašanje".

Radnici u pismu iznose dva zahteva.

Prvo, da Gugl garantuje da "nijedan uznemirivač neće voditi neki tim", a drugo, "da natera takve ljude da menjaju timove, ako su tvrdnje potvrđene, kako zaposleni - žrtve, ne bi morali da rade s njima".

Gugl je, inače, jedna od najvećih svetskih kompanija koja pripada Alfabetu. Zapošljava na hiljade i hiljade ljudi, a dugo je važio za "raj za zaposlene". Međutim, u poslednje vreme je sve više negativnih kritika na račun Gugla. Pričalo se i o diskriminaciji žena koje ostanu trudne ili se vrate s porodiljskog odsustva.

Ovaj bunt radnika se oslanja na reakciju čak 20.000 njih iz 2018, nakon skandala sa Endijem Rubinom, američkim programerom i "ocem androida", kojeg je Gugl zaštitio i platio za njega 90 miliona dolara, iako je, kako se navodi, "pouzdano optužen za seksualno uznemiravanje".

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>