• 0

Tri mesta u Srbiji šampioni preduzetništva za 2020: Bum novih biznisa, uz podsticajne mere

Ako posmatramo samo preduzetnike, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, posebno u martu (više od 10.000), na šta je najviše uticalo vanredno stanje, ali i početak primene testa samostalnosti

  • 0
loznica panorama centar grada

Foto: Shutterstock

Loznica, Krupanj i Crna Trava su šampioni preduzetništva za prošlu godinu, kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera.

Spram svoje veličine, zabeležili su najveći broj novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća, kao i korisnika mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju poznate pod sloganom "Startuj legalno", saopštio je NALED.

Takmičenje gradova i opština Šampioni preduzetništva 2020, pokrenuli su NALED i Republički sekretarijat za javne politike (RSJP), pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku projekta nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - Agenda 2030", koji implementira GIZ.

Cilj takmičenja bio je da se podstaknu lokalne samouprave na aktivno uključivanje u stimulisanje preduzetništva i legalnog poslovanja, kao i da se prepoznaju primeri najbolje prakse u Srbiji.

- Prošlu godinu završili smo sa 38.986 novoosnovanih privrednih subjekata, što je gotovo 16 odsto manje u odnosu na 2019. i 11,2 odsto manje od proseka u prethodnih pet godina. Ipak, krajem 2020. smo imali nešto više od 400.000 aktivnih preduzetnika i privrednih društava - kaže Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Ističe da je pandemija nanela ozbiljne društvene i ekonomske posledice svim zemljama, i dalji oporavak u velikoj meri zavisiće od naše sposobnosti da podstičemo preduzetništvo, novo zapošljavanje i inovacije. Važnu ulogu u tome nema samo država, već i lokalne samouprave, a u poslednje vreme direktna finansijska podrška malim i srednjim preduzećima dolazi i iz privatnih fondova, rekao je Vasiljević.

Loznica, koja je pobedila u kategoriji velikih lokalnih samouprava, tokom 2020. godine, između ostalog, oslobodila je privredne subjekte plaćanja taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja izbacivanja i deponovanja smeća i grejanja za korisnike usluge gradske toplane.

Krupanj, pobednik među lokalnim samoupravama srednje veličine, svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo je bespovratna sredstva u iznosu od 250.000 do 300.000 dinara i za te namene iskorišćeno je 13,3 miliona dinara, od čega je 30 odsto obezbedila opština, a 70 posto NSZ.

Loznica, Crna Trava (s leva na desno)

Loznica, Crna Trava (s leva na desno) / Foto: Shutterstock, Wikimedia/Радосав Стојановић

Iako je reč o najmanjoj i jednoj od najnerazvijenijih opština u Srbiji, u Crnoj Travi je u 2020. osnovano 78 privrednih subjekata pretežno u sektorima građevine i usluga. To je u ovoj situaciji, i u odnosu na 1.000 i nešto stanovnika - značajan rezultat, kom su doprineli efikasna lokalna poreska administracija i odeljenje za privredu.

U prošloj godini je posebno izazovan bio period vanrednog stanja (mart-maj) kada je osnovano svega 6.548 privrednih subjekata, upola manje u odnosu na isti period prethodne godine. Najslabiji mesec bio je april, kada je osnovano svega 864 privrednih subjekata (80 odsto manje nego u aprilu 2019).

Ako posmatramo samo preduzetnike, u 2020. došlo je i do privremenog prekida rada gotovo 37.000 preduzetničkih radnji, posebno u martu (više od 10.000), na šta je najviše uticalo vanredno stanje, ali i početak primene testa samostalnosti, kaže Vasiljević.

Navodi da je do stabilizacije u pogledu broja novoosnovanih i brisanih privrednih subjekata, kao i privremenih prekida rada preduzetnika, došlo u drugoj polovini godine, što se može posmatrati kao pozitivan rezultat mera podrške privredi Vlade Srbije.

Kada je reč o poreskom oslobođenju početnika u poslovanju, koje je uvela Vlada Srbije uz podršku NALED-a i GIZ-a, ova olakšica je u godini izbijanja pandemije podstakla osnivanje 513 privrednih subjekata, najviše u sektorima trgovine i prerađivačke industrije.

Od 2021. ova mera je fokusirana samo na privredna društva koja obavljaju inovacionu delatnost, s tim što je povećan limit za isplatu zarada osnivačima do 150.000 dinara, bez obaveze plaćanja poreza i doprinosa tokom prve tri godine poslovanja.

Kako bi mera ''Startuj legalno'' dala pun efekat, preporuka je da se poresko oslobođenje omogući i preduzetnicima u sistemu paušalnog oporezivanja, da se proširi na druge delatnosti, kao i da se automatizuje proces kontrole zahteva za oslobođenje kako bi se smanjio prostor za zloupotrebe i rasteretili kapaciteti Poreske uprave, naveo je Vasiljević.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>