• 23
 ≫ 

Korona redar imaće pune ruke posla u tržnom centru: Šta sme da uradi ako kupac ne poštuje mere?

 ≫ 

Tržni centri sutra ponovo otvaraju svoja vrata za posetioce, a to sa sobom nosi i strože mere, budući da epidemiološka situacija još uvek nije na najboljem nivou

  • 23
maska, rukavice, naočare, korona, distanca, mere

Foto: Shutterstock

Gradski štab za vanredne situacije Grada Beograda, nakon održane sednice, doneo je naredbu da počev od 12. aprila, u radnom vremenu svakog dana od 6 do 22 časa, mogu raditi zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo.

U detaljnom uputstvu o radu objekata, posle pauze od nekoliko nedelja, naveli smo po kom će principu raditi šoping molovi, odnosno šta je izuzeto. Radiće sve osim ugostiteljskih objekata zatvorenog tipa, i to do 22h.

Na posebno važnom zadatku biće korona redari. Dakle, to su osobe angažovane mimo obezbeđenja, koje treba da prate (kontrolišu) dešavanje u samom objektu i ispred njega. Pravila su stroža, budući da epidemiološka situacija u Srbiji i našem glavnom gradu još uvek nije na najboljem nivou.

Koji su zadaci korona redara?

 

1. To je lice odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske, a ukoliko objekat ima više ulaza i izlaza, više spratova i površine je veće od 500 m2 korisne površine, upravljač centra je dužan da zaposli više lica na toj poziciji.

2. Dakle, za objekte manje od 500 kvadrata korisne površine, dovoljan je jedan korona redar, koji svakako neće imati nimalo lak zadatak.

3. U slučaju da ih je više, moraju biti postavljeni na svakih 250 kvadratnih metara i moraju nositi vidljivu oznaku "korona redar".

4. Svako lice, zaposleno da obavlja taj posao, dužno je da upozori posetioce/kupce na obavezu nošenja maske prilikom ulaska u objekat i prilikom kretanja u objektu, tokom celog boravka. Dakle, njegova "kontrola" sa jednim kupcem se ne završava čim on kroči u radnju, već se mora pratiti da li osoba i kasnije nosi masku.

5. Ukoliko korona redar primeti da neko lice ne nosi masku, bez odlaganja će obavestiti to lice da napusti objekat sa upozorenjem da takvo ponašanje predstavlja prekršaj, a ukoliko to lice odbije da napusti objekat, korona redar će bez odlaganja o tome obavestiti nadležne inspekcijske službe.

Video: Nastavlja se rekonstrukcija šetališta Lazaro Kardenas u Bloku 44

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    11. april 2021 | 15:37

    Ajde bre vise!!! Uvek su ljudi nosili maske u trznom centru, niko nikad nije bio bez maske!!!!

  • Jovan

    11. april 2021 | 17:14

    To treba da rade komunalni milicajci (redari) zasta ih placamo...

  • Ja

    11. april 2021 | 15:37

    Tako treba u svim objektima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>