• 0

Poslovna avio-putovanja su prošlost za 40 odsto ljudi, i to ne samo zbog straha od zaraze

Nakon što su kompanije zabranile ili strogo ograničile kretanje radi zaštite osoblja i uštede troškova, rezervacije letova su počele da se povećavaju kako je krenula vakcinacija širom sveta, ali...

  • 0
putovanje avionom

Foto: Freepik

Četiri od deset evropskih putnika planira manje poslovnih putovanja avionom kada se u potpunosti ukinu kovid mere ograničenja, pri čemu mnogi od njih nameravaju da nastave s praksom video konferencija, pokazalo je jedno istaživanje objavljeno danas.

Promena navika tokom pandemije i briga zbog klimatskih promena verovatno će dugoročno smanjiti poslovne letove, ističe se u anketi britanske agencije za istraživanje tržišta "YouGov", sprovedene za filantropsku grupu "European Climate Foundation", koja se zalaže za ciljanu nultu emisiju gasova.

Od 1.400 učesnika u anketi, 40 posto je reklo da će smanjiti poslovna putovanja avionom kada korona ograničenja budu u potpunosti ukinuta, 38 odsto planira isti broj poslovnih letova kao pre pandemije, 13 procenata će leteti više, a pet odsto kaže da će prestati da leti zbog posla, prenosi "Thomson Reuters Corporation".

Vazduhoplovna industrija, koju su uzdrmali pandemija i mere ograničenja za suzbijanje širenja zaraze, takođe je pod sve većim pritiskom klimatskih aktivista da smanji svoj ugljenički otisak. Emisije avio-kompanija, sa udelom od 2,5 posto u ukupnoj globalnoj emisiji gasova, utrostručiće se do 2050. godine, navodi se u studiji.

Nakon što su kompanije zabranile ili strogo ograničile kretanje radi zaštite osoblja i uštede troškova, rezervacije letova su počele da se povećavaju kako je krenula vakcinacija širom sveta, ali vodeće grupacije u ovoj industriji procenjuju da će za oporavak poslovnih putovanjima na globalnom nivou biti potrebne godine.

putovanje avionom

Foto: Freepik

Prema mišljenju 55 posto ispitanika u Britaniji, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj i Nemačkoj, mere ograničenja u vazdušnom saobraćaju nisu uticale na produktivnost rada, 26 procenata smatra da se efikasnost pogoršala, dok 19 posto ocenjuje da je produktivnost poboljšana.

Četiri od 10 anketiranih reklo je da njihove kompanije aktivno nastoje da podrže smanjenje emisije iz sektora vazdušnog saobraćaja, a gotovo šest od 10 kaže da je spremno da pređe iz prve ili poslovne klase na ekonomsku, kako bi smanjili klimatski uticaj.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>