• 0
 ≫ 

Ako radite u inostranstvu, stižu ohrabrujuće vesti: Ova grupa radnika pod boljom kontrolom EU

 ≫ 

Takozvana "gig" ekonomija se preoblikuje ovih dana, tačnije, sve više povremeno zaposlenih uživa nove beneficije

  • 0
vozači kamiona Foto: startfinder.de/Promo

Svi koji rade na privremenim poslovima, bez ugovora, onlajn ili po pozivu, mogli bi da uživaju veća prava ubuduće, u Evropi. Sve je krenulo od pobune vozača Ubera, a "prelilo" se na druge sektore i kompanije.

Štaviše, u svom debiju na berzi, britanska firma za dostavu hrane "Deliveroo", uvidela je rast cene svojih akcija za čak 30%, pošto su se materijalizovala pitanja o pravima za njene vozače.

Ovaj segment je posebno doživeo bum u 2020, i dostavljači će biti sve traženiji, a već su najpopularnije zanimanje u BiH. Isto tako, kako u EU mesecima gotovo ništa ne radi, te se ljudi oslanjaju na dostavu, primetan je rast potražnje.

Ako se bavite ovim poslom u inostranstvu, a nemate najbolje uslove rada, postoje izgledi da se to uskoro promeni, jer je Unija tu grupu tzv. "gig" radnika shvatila ozbiljnije.

"Deliveroo" je samo jedan primer šire "gig" ekonomije, koja je pod sve većom kontrolom. Poslednjih nedelja industriju je potresao niz sudskih presuda i regulatornih poteza širom Evrope, koji bi na kraju mogli da naruše postojeći poslovni model.

Uber je izgubio protiv radnika, pred Vrhovnim sudom u Velikoj Britaniji, i primoran je da 70.000 vozača koje je angažovao prekvalifikuje u "svoje radnike", dajući im minimalnu zaradu, plaćeni odmor i tzv. planove za penziju.

Dostava hrane Foto: Shutterstock

I u Španiji su zakonodavci uveli niz mera kojima bi "gig" radnike prekategorizovali u zaposlene sa formalnim ugovorima i povlasticama. Sve to vreme, Evropska komisija, izvršna ruka EU, čini napore za neku vrstu regionalne reforme o radnicima iz "gig" ekonomije, njihovom statusu i pravima.

Posledica je da povremeno i nezavisno angažovani vozači dobijaju ugovore o radu. Kao deo ovog modela, kuriri imaju pravo na satnicu, plaćaju se iznad minimalne zarade, uz socijalno osiguranje, i u skladu sa lokalnim zakonodavstvom, navodi se.

Vodeća onlajn platforma za dostavu hrane, "Just Eat Takeaway", uvodi takve promene, a čeka se da se vidi šta će biti s kompanijom "Glovo" u Španiji.

Video: CASH TO GO spas kad god zaboravite da podignete keš s bankomata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>