• 0

Zbog paprene kazne gigantu skočile akcije: Planiraju da se šire, Peking zabrinut

Kineske tehnološke firme, uglavnom oslobođenje raznih opterećenja, izrasle su u divove, a Alibaba je jedan od njih

  • 0
Amazon, Alibaba, eBay

Foto: iStock

Akcije kineskog diva Alibaba porasle su 6 odsto na trgovanju u SAD, pre zvaničnog otvaranja Volstrita, nakon što su kineski regulatori izrekli kompaniji novčanu kaznu od 2,8 milijardi dolara, zbog monopola.

Alibabine deonice, koje kotiraju na berzi u Hongkongu, završile su današnje trgovanje na tom tržištu s dobitkom od 6,5 procenata, prenosi CNBC. Kineski regulatori su u decembru 2020. pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe, s fokusom na praksu kojom su trgovci bili uslovljavani da svoje proizvode nude samo na jednoj od postojeće dve platforme za e-trgovinu u zemlji, a ne na obe.

Kineska državna uprava za tržišnu regulativu (SAMR) saopštila je u subotu da ova praksa "guši" konkurenciju na kineskom maloprodajnom tržištu, na kojem je e-trgovina inače u drastičnom porastu. Takođe se navodi da takva praksa "narušava poslovanje trgovaca na platformama za e-trgovinu i legitimna prava i interese potrošača".

Generalni direktor Alibabe, Danijel Džang, izjavio je da ne očekuje materijalni uticaj na kompaniju od promene aranžmana o ekskluzivnosti. Istakao je i da će kineski gigant uvesti nove mere, kako bi smanjio barijere i troškove preduzeća i trgovaca za ulazak na njihovu prodajnu platformu.

Kompanija pored toga planira da nastavi širenje na manje kineske gradove i ruralna područja, naveo je Džang. Kineske tehnološke firme, uglavnom oslobođenje raznih opterećenja, izrasle su u gigante, a Peking sve više zabrinjava snaga tih kompanija, dodaje CNBC.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>