• 2
 ≫ 

Vašington "objavljuje rat": Ima novo oružje protiv kineske dominacije

 ≫ 

Prošle godine, Narodna banka Kine otkrila je planove da svoju suverenu digitalnu valutu pripremi na vreme za Zimske olimpijske igre 2022. godine

  • 2
dolar

Foto: Pixabay

Vrhovni američki zvaničnici pozivaju na "obrazriv pregled" kineskih planova za digitalni juan, nakon što su izrazili zabrinutost da bi nova valuta mogla potencijalno da "izazove" zeleni novac, kao dominantnu svetsku rezervnu valutu.

Zvaničnici Ministarstva finansija, Stejt departmenta, Pentagona i Saveta za nacionalnu bezbednost trenutno pokušavaju da istraže potencijalne implikacije nove suverene digitalne valute Kine, rekli su za Blumberg ljudi upućeni u ovu temu.

Bajdenovu administraciju, navodno, ne brine neposredni izazov koji bi e-juan mogao predstavljati regulatornim okvirima i monetarnim sistemima. Međutim, američki zvaničnici su zabrinuti da bi se nova kineska valuta mogla koristiti za zaobilaženje američkih sankcija.

Štaviše, vladini službenici žele da znaju kako će se distribuirati digitalni juan. Prošle godine, Narodna banka Kine otkrila je planove da svoju suverenu digitalnu valutu pripremi na vreme za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Kina je postala prva država na svetu koja je takav proizvod testirala na nacionalnom nivou. Prema Kineskoj centralnoj banci, nova valuta će deliti neke funkcije sa kripto valutama kao što je bitkoin. Digitalni juan je predviđen da zameni novčanice i kovanice.

Rečeno je da Bela kuća ne planira nikakve mere protiv e-juana, ali je veoma zainteresovana za stvaranje digitalnog dolara. Do sada su, kako se izveštava, članovi Kongresa pitali predsedavajućeg Federalnih rezervi, Džeroma Pauela, i sekretarku trezora, Dženet Jelen, da se izjasne o ovom pitanju.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kRS

    13. april 2021 | 10:41

    Digitalne valute ce biti propast covecanstva i kraj privatnosti i suverenosti svake osobe na ovoj planeti

  • Žorž

    13. april 2021 | 16:02

    🎶🎶Prokleta je, Amerika, i zlato što sja🎶🎶

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>