• 4

Počeli pregovori Srbije s MMF-om, jedna od tema i novi aranžman

Ovom prilikom započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa

  • 4
Srbija MMF

Foto: Pixabay, Shutterstock, imf.org

Srbija MMF

Foto: Pixabay, Shutterstock, imf.org

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas i trajaće do 23. aprila, a jedna od tema biće i novi ekonomski program koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

Razgovori su danas počeli plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema, saopštila je Narodna banka Srbije.

Na plenarnom sastanku, delegaciju Republike Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u MMF-u, a misiju MMF-a predvodio je Jan Kejs Martejn. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori koji su danas počeli, odvijaju se u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF - a i traju do 23. aprila.

Tokom misije biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja u kontekstu pandemije COVID - 19.

Pored toga, konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda podrazumevaju i sveobuhvatnu analizu makroekonomskog okvira u kojem se sprovode politike, kao i izgleda za dalji rast.

Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Istovremeno, ovom prilikom započeće i razgovori o osnovama novog ekonomskog programa koji bi MMF podržao nefinansijskim, savetodavnim aranžmanom.

S obzirom na snažan napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnih osam godina, novi aranžman biće fokusiran na očuvanje postignutog i podršku nastavku sprovođenja strukturnih reformi na putu trasiranog snažnijeg i održivog privrednog rasta.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su sredinom 2019.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    12. april 2021 | 17:35

    BEZ PAKTA SA DJAVOLOM U DANASNJEM SVETU NEMA OPSTANKA ANI RAZVOJA NAZALOST!!!

  • Samo

    12. april 2021 | 17:41

    Zaduzuj,vratice neko.

  • Перагеније

    12. april 2021 | 19:26

    Питање Космета ће се вероватно испоставити на самом крају...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>