• 5

Pobuna Kroacija erlajnsa: "Nedopustivo da mi finansiramo ulazak Rajanera u Hrvatsku"

"Kroacija erlajns, svesna postojeće zakonske regulative, upozorava hrvatsku javnost na narušavanje ravnopravne tržišne utakmice"

  • 5
Croatia Airlines, Kroacija Erlajnz

Foto: Pixabay

 Kroacija Erlajns (Croatia Airines, CA) oglasila se povodom dolaska irskog Rajanera u Hrvatsku ocenivši da je "nedopustivo da nacionalni avio-prevoznik finansira ulazak konkurencije na hrvatsko tržište" i zatraživši za sebe bolje uslove od onih koji su ponuđeni Rajaneru.

U saopštenju koje prenosi portal Index, CA traži od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZL), kao njen dugogodišnji najveći korisnik s više od 50 odsto udela u njenom ukupnom godišnjem putničkom prometu, "usklađivanje ugovorenih uslova i bolje komercijalne uslove od onih koje je dobio Rajaner".

Kompanija ističe da očekuje da će se na sastancima koji predstoje dogovoriti bolji uslovi za Kroacija Erlajns.

- Veliki broj snažnih konkurenata tržišna je realnost s kojom se CA u poslovanju suočava od svog osnivanja i u tome uistinu nema ničega spornog, međutim, nedopustivo je da nacionalni avio-prevoznik finansira ulazak na tržište novih prevoznika - piše u saopštenju.

U prilog tome se kao primer navodi da bi CA, po uslovima koji su ponuđeni Rajaneru, 2019. godine platila usluge zagrebačkog aerodroma 135,38 miliona kuna manje (17,9 miliona evra) od iznosa koji je stvarno plaćen.

To bi, dodaje, značilo da bi kompanija umesto iskazanog neto gubitka od oko 80 miliona kuna (10,6 miliona evra) u toj godini iskazala neto dobit veću od 55 miliona kuna (oko 7,3 miliona evra).

Kroacija Erlajns napominje da su na internet stranici MZL Zagreb objavljeni uslovi koji su ponuđeni Rajaneru, pored nedavno objavljenog Modela podsticaja za rast prometa na tom aerodromu, što je, kako tvrdi, bio preduslov za dolazak irskog niskotarifnog avio-prevoznika.

Iz hrvatske kompanije kažu da taj model podsticaja "kamuflira najavljeno saobraćanje Rajanera i u destinacije u koje leti CA", te da "Kroacija Erlajns, svesna postojeće zakonske regulative, upozorava hrvatsku javnost na narušavanje ravnopravne tržišne utakmice i potencijalno štetno delovanje zbog očitih interesa uključenih strana".

Video: Buđanovce je proslavila NATO agresija, tu je oboren nevidljivi, a sećanja na rat još su burna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrwceu

    12. april 2021 | 19:22

    To je ta eu...

  • Перагеније

    12. april 2021 | 19:31

    Кад препознају да су им ушли разни, на разна врата, то ће већ одавно бити крај. Како каже Матош... "док нам странац, мајко, тиху пропаст спрема".

  • Maki

    13. april 2021 | 07:09

    Pa i mi dajemo stranim firmama svakojake pomoci. Vise nego nasim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>