• 6

Šta mogu da očekuju gastarbajteri s Balkana: Ima li finansijskog oporavka?

BDI zastupa interese 40 udruženja, među kojima je više od 100.000 kompanija. Ako živite i radite u Nemačkoj, pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva po pitanju u posla

  • 6
Kafić, kafići, Nemačka, konobar

Foto: Tanjug/AP

Najjača ekonomska sila Evrope nije odolela pritisku kovida-19, zbog kojeg je određen broj ljudi u zemlji dobio otkaz, dok su mnogi poslati na prinudni odmor. I dalje veliki udeo građana radi od kuće.

Ipak, nemački industrijski sektor očekuje da će ove godine biti u znatno boljoj poziciji nego u pandemijskoj 2020, saopštilo je Udruženje nemačke industrije (BDI), a kao ključni faktor oporavka izdvajaju brže vakcinisanje.

Građevina u toj zemlji suštinski nije stala, te tako brojni naši gastabajteri koji rade ne terenu - ne moraju mnogo da brinu, baš kao ni medicinski radnici. Ono gde je bilo problema jesu turizam, uslužne delatnosti, ugostiteljstvo, proizvodnja, posebno u domenu automobilske industrije.

Tu je pre svega "zapelo" zbog nestašice čipova koji stižu iz Azije, a za kojima je vladala masovna potražnja u protekloj godini. Međutim, direktor BDI, Zigfrid Rusvurm, poručuje da bi proizvodnja trebalo "snažno da poraste, za 8 odsto u odnosu na prošlu godinu".

Mnoge kompanije već od početka godine primaju znatno više narudžbina, istakao je on, prilikom otvaranja virtuelnog Sajma industrije u Hanoveru. Nemačka privreda bi, ističe se dalje, trebalo da ostvari rast od 3% u 2021, ali pod uslovom da korona blokade budu postepeno ukinute do početka jeseni.

BDI zastupa interese 40 udruženja, među kojima je više od 100.000 kompanija. Ako živite i radite u Nemačkoj, pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva po pitanju u posla, u poslednjih 12 meseci.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    13. april 2021 | 09:00

    Ja kao keramičar radim dan i noć posla koliko hoćeš. Nema putovanja pa svi renoviraju! Građevinu koči samo nabavka materijala!

  • Srba

    13. april 2021 | 08:38

    Ja radim bez korona pauze (drzavni posao). Ne mogu da se zalim. Problem je u turistickom sektoru i prodavnicama koje nisu od velike vaznosti. Neke su i dalje zatvorene, i tim radnicima je najgore. U drzavnim sluzbama sve se odvija koliko-toliko normalno, osim kada je rad sa strankama. Tu su malo stopirali i mora sve da se zakaze.

  • Zeljko

    13. april 2021 | 11:36

    Pa ako si sposoban i pametan, posla ima i previse, ako si navikao da sedis u kafani, bices propalica gde god odes

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>