• 9
 ≫ 

Crna Gora će Srbiji predložiti zajedničku gradnju auto-puta: "Da udruženi pronađemo novac"

 ≫ 

"Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski"

 • 9
autoput

Foto: Pixabay

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić kaže da će predložiti svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dve države zajednicki konkurišu za sredstva za završetak auto-puta od Beograda do Bara.

Bojanić je to najavio u izjavi za Tajnug na početku dvodnevne zvanične posete Beogradu tokom koje je danas sa ministrakom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.

"Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bi to pospešili potrebno je izgraditi infrastrukturu, železničku i drumsku. Mi smo prvu deonicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar što je najteža deonica kroz Crnu Goru završen je sa 92 procenta, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji", naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođača kao jedan od njih naveo epidemiju.

"Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra završe ovu deonicu", rekao je crnogorski ministar kapitalnih ulaganja.

Podsetio je da su radovi finansirani kreditom Eksim banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjejna radova.

"Prema prvobitnom ugovoru kada je počelo izvođenje radova, trebalo je da dve godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dve godine se kasni, ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nismo ga završili", objasnio je Bojanić.

On je najvaio da će na sutrašnjem razgovoru sa ministrom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog auto-puta.

put

Foto: Pixabay

- To nam je toliko važno da ću sutra imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji deonica od Požege do granice s Crnom Gorom, stoitnak kilometara. U CG od Mateševa kad se završi ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da sutra otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekiim drugim da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finasiranje - rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, pre svega zbog barske luke s kojom vlada susedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

"Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide želežnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finasiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Videćemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički", rekao je Bojanić.

On je potvrdio ranije najave da će do početka ovogodišnje letnje turističke sezone nova državna aviokomapniaj "To Montenegro" početi da radi.

Bojanić je naveo da je Vlada Crne Gore otkupila dva aviona embrajer koja je Montenegro erlajnz zakupljivao pod vrlo lošim uslovma, radi na dobijanju dozvola za letenje i pregovara o kupovin trećeg embrajera.

Video: Ovaj snimak je za 24h podelilo 35 hiljada ljudi: Kada ga budete videli biće vam sve jasno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bulidža

  13. april 2021 | 11:22

  Pun mi je polni organ ovih. Dve smo susedne države i dva susedna naroda, koji imaju sopstvene interese. Terajte vi po svome i samo što dalje od Srbije. Napravite auto-put do granice i mi ćemo svoj deo i zdravo bili. Nikakva zajednička izgradnja ili ulaganja ne dolaze u obzir, jer će opet Srbija skuplje platiti, a ovi što se pozivaju na čast i poštenje će lagati i varati.

  18
  3

  Podelite komentar

 • Bolito

  13. april 2021 | 10:18

  Pa da. Srbija krava muzara.

  16
  2

  Podelite komentar

 • 🔴🔵⚪

  13. april 2021 | 10:16

  Kako vas nije sramota vise? Posle svega imate obraza da nam nudite takvu saradnju! Kada ostavite Srbe na miru u vasoj drzavi, onda mozemo da razgovaramo!

  15
  3

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>