• 0

Zatvoren rudnik Jama: Ziđin do kraja meseca da završi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Na pitanje zašto država nije ranije reagovala, Mihajlovićeva ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje

  • 0
Zijin Bor Copper, Zidjin

Foto: Shutterstock

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Mihajlovićeva je, gostujući u Uranku na TV K1, rekla da sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

- Zatvorili smo rudnik Jama kompanije Ziđin, to niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema. Inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku. To znači da treba da imaju potvrde od Ministarstva zaštite životne sredine, kao i da moraju da završe određene projekte za stvari koje već rade, a koje još nisu završili - navela je ministarka.

Na pitanje zašto država nije ranije reagovala, Mihajlovićeva ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje. Dodaje da uvek ima i toga da neko pokušava "pobočnim vezama" da postigne nešto što nije u skladu sa zakonom, ali da je najvažnije da i kompanije shvate kako je i za njih mnogo bolje i jeftinije da ispoštuju ekološke standarde, nego da im se obustavi proizvodnja.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije Ziđin i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i niskopa u rudniku Jama u Boru.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke