• 0
 ≫ 

Zatvoren rudnik Jama: Ziđin do kraja meseca da završi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

 ≫ 

Na pitanje zašto država nije ranije reagovala, Mihajlovićeva ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje

  • 0
Zijin Bor Copper, Zidjin

Foto: Shutterstock

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je zbog zaštite životne sredine Ziđinu u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Mihajlovićeva je, gostujući u Uranku na TV K1, rekla da sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

- Zatvorili smo rudnik Jama kompanije Ziđin, to niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema. Inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku. To znači da treba da imaju potvrde od Ministarstva zaštite životne sredine, kao i da moraju da završe određene projekte za stvari koje već rade, a koje još nisu završili - navela je ministarka.

Na pitanje zašto država nije ranije reagovala, Mihajlovićeva ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje. Dodaje da uvek ima i toga da neko pokušava "pobočnim vezama" da postigne nešto što nije u skladu sa zakonom, ali da je najvažnije da i kompanije shvate kako je i za njih mnogo bolje i jeftinije da ispoštuju ekološke standarde, nego da im se obustavi proizvodnja.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije Ziđin i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i niskopa u rudniku Jama u Boru.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>