• 0

100 dana kasnije: Bregzit ne funkcioniše, biznisi propadaju

Izvoz Velike Britanije u Evropsku uniju u januaru je pao 41%, u poređenju sa decembrom 2020, prema Zavodu za nacionalnu statistiku

  • 0
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Kada je britanski premijer Boris Džonson 24. decembra najavio svoj trgovinski dogovor o Bregzitu, rekao je da će omogućiti britanskim kompanijama da "još više posluju sa Evropskom unijom".

- Britanija bi bila prosperitetna, dinamična i zadovoljna, nakon završetka izlaska iz Evropske unije - izjavio je Džonson, "uz istovremeno nastavljanje neometanog izvoza na tržište EU, od 450 miliona potrošača".

Ali, prošlo je 100 dana otkako se Ujedinjeno Kraljevstvo odvojilo od svog najvećeg trgovinskog partnera, navodi CNN, a Bregzit se pokazao pogubnim za mnoge britanske izvoznike.

Sada traže od vlade da preduzme hitne mere kako bi sprečila dalje gubitke.

- Pozivamo Ujedinjeno Kraljevstvo i EU da se vrate za sto i nađu rešenja koja smanjuju trgovinske barijere i pružaju izvoznicima šansu za borbu - rekla je juče izvršna direktorka Britanske privredne komore, Hana Eseks.

Kaže da su problemi sa kojima se izvoznici suočavaju - strukturna pitanja, koja bi, ako nastave da se ne adresiraju, mogla dovesti do dugoročne, potencijalno nepovratne slabosti u izvoznom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva. Opšti zaključak je da je dogovor bio loš za trgovinu.

Ali, to je takođe doprinelo nedavnom nasilju i rastućem besu u Severnoj Irskoj. Tokom pregovora o Bregzitu, problem robe koji postoji između Irske, koja je članica Evropske unije, i Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, pokazao se najneprihvatljivijim.

Poštovanje Sporazuma dobrog petka (Good Friday) iz 1998. godine, kojim su okončane tri decenije sektaškog nasilja, značilo je izbegavanje povratka na stare probleme.

Umesto toga, Džonson je bio saglasan da će Severna Irska i dalje biti podložna tržišnim pravilima EU, i da će postaviti trgovinsku granicu niz Irsko more kako bi ih nadzirala, ljuteći tako pro-britanske ujedinitelje, koji se protive da se Severna Irska tretira drugačije od ostatka Kraljevstva.

Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Džonson se obavezao 2019. da neće biti provera robe koja se kreće između Britanije i Severne Irske. Neredi i nasilje na ulicama Belfasta ovog meseca izazvali su strah od povratka u problematičnu prošlost Severne Irske, i naveli portparola američkog Stejt departmenta da upozori da Sporazum dobrog petka ne sme postati žrtva Bregzita.

Istraživanje sprovedeno na više od 1.000 britanskih poslovnih lidera, pokazalo je da je tri četvrtine iskusilo poremećaj u svom operativnom modelu poslovanja, nakon završetka prelaznog perioda za Bregzit, a polovina očekuje da će se problemi nastaviti dugoročno.

Izvoz Velike Britanije u Evropsku uniju u januaru je pao 41%, u poređenju sa decembrom 2020, prema Zavodu za nacionalnu statistiku, a mnoge kompanije kažu da je njihova sposobnost da nastave trgovinu sa blokom ugrožena zbog pitanja koja proizilaze iz trgovinskog sporazuma.

Preduzeća koja su ranije mogla da plasiraju robu u Evropu, u roku od nekoliko sati od naručivanja, sada se suočavaju sa dugim i skupim kašnjenjima zbog novih carinskih provera i provere bezbednosti hrane.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>