• 1

Dok država kažnjava, on napreduje: Džek Ma uzeo 2 milijarde dolara u danu

Vlasti su presudile da je e-gigant umešan u antikonkurentske prakse, pri čemu prisiljava trgovce da izbegavaju suparničke platforme za e-trgovinu

  • 1
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Foto: Tanjug/AP

Kineski regulatori, koji su novčanom sankcijom od 2,8 milijardi dolara kaznili Alibabu zbog monopola, dali su ogroman podsticaj akcijama giganta za e-trgovinu i bogatstvu osnivača, Džeka Maa.

Deonice Alibabe, koje kotiraju na berzi u Hongkongu, rastu dva dana zaredom. Nakon snažnog otvaranja danas, porasle su za skoro 0,5% kasnije tokom dana, dodajući rast napretku od 6% od ponedeljka.

Akcije kompanije su juče u SAD porasle više od 9%, što je najveći rast u skoro četiri godine. Osnivač internet giganta, Džek Ma, stekao je korist od penala koje je dobio u matičnoj zemlji.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, njegova neto vrednost porasla je za 2,3 milijarde dolara i dostigla 52,1 milijardu dolara vrednosti. Ma je trenutno 25. najbogatiji čovek na svetu, i treća najbogatija osoba u Kini.

Tokom vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana, što čini 4% prihoda kompanije iz 2019. Uprkos tome što je kazna najviša u evidenciji Alibabe, ona je i dalje bolja od maksimalne moguće kazne, prema kineskom zakonu.

Vlasti su presudile da je e-gigant umešan u antikonkurentske prakse, pri čemu prisiljava trgovce da izbegavaju suparničke platforme za e-trgovinu. Alibaba je odmah prihvatila kaznu, obećavajući da će osigurati otvorenije poslovno okruženje za svoje trgovce i partnere.

Samo dva dana nakon što je Alibaba kažnjena, još jednom dragulju Džeka Maa, fintek kompaniji "Ant Group", naloženo je da se restrukturira kao finansijski holding. Ovaj potez mogao bi uticati na interes investitora za firmu i mogao bi imati uticaja na njen pokušaj da postane javna.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    13. april 2021 | 20:51

    Jeste li realni,covek vise zaradjuje nego neke drzave

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>