• 3

Ko će ceh blokade da plati? Vlasti Sueckog kanala traže od vlasnika broda 916 miliona $

Pregovori oko kompenzacije su u toku

  • 3
Suecki kanal

Foto: Tanjug/AP

Brod koji je blokirao Suecki kanal na skoro nedelju dana u martu ne može da ode, a vlasti kanala, egipatski Suec kanal autoriti (SCA), traže odštetu od 916 miliona dolara od vlasnika broda iz Japana, javio je Rojters pozivajući se na dva izvora.

Kontejner brod "Ever Given", koji je u vlasništvu firme "Šoej Kisen", nalazi se u jezeru koje razdvaja dve sekcije kanala otkako je oslobođen 29. marta, kada je SCA počela istragu.

Dva izvora SCA, koji su odbili da budu imenovana, su rekla za Rojters da je egipatski sud naredio da se brod zadrži.

Pregovori oko kompenzacije su u toku, prema drugom izvoru.

Kompanija UK klub P&I, osiguravač broda "Ever Given", saopštio je da kanal traži 300 miliona dolara bonusa za spasavanje broda i 300 miliona za gubitak reputacije.

Direktor SCA Osama Rabi je rekao za egipatsku televiziju da "Ever Given" neće napustiti kanal dok se istraga ne završi i ne plati odšteta.

"Ever Given" se zaglavio u Sueckom kanalu 23. marta, zatvorivši prolaz na šest dana, pa je 400 brodova moralo da čeka, dok su ostali išli drugim putem da zaobiđu Afriku.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lavli maj

    evo ja ću platim al da posle mogu u kanalu da pecam na miru inače sumljam da bik imala mira ja žensko a pecam ko pravi ne nema komarci oteram ik tako što se nekupam par dana i to tolko bazdi da komanči begaju ko metlom sve u svemu suec je suec nijedan kanalić ne mož se meri s suec ala ću da roniiiiiim

  • Opet ja

    Polako polako nije dovoljno imati kanal pa naplacivati prolaz duznost im je bila da obezbede sigurnu plovidbu kroz taj prolaz dogadjaj pokazuje niz propusta u organizaciji sigurne plovidbe u sustini egipat treba da plati vlasniku tankera zato sto nije obezbedio sigurni prolaz i time im naneo stetu

  • S

    Srpskim penzionerima zablokiran mozak nemaju za hleb

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke