• 1

Nemački lanac nudi novac da se zaposleni vakcinišu, ali šta ako doza nema?

Istraživanje Berlinskog centra za društvene nauke sugeriše da bi veće sume - između 100 i 500 američkih dolara - potencijalno mogle imati pozitivan efekat, dok bi manji bonusi od oko 20 dolara, zapravo, mogli obeshrabriti ljude da vakcinišu

  • 1
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Jedan lanac prehrambenih proizvoda u severnoj Nemačkoj odlučio je da podstakne svoje zaposlene kada je reč o vakcinisanju protiv kovida-19, pa tako onima koji donesu potvrdu nudi vaučer za kupovinu u vrednosti od 50 evra.

"Edeka Nord" je među vodećim trgovinama na severu ove evropske zemlje. Kompanija, koja upravlja sa oko 670 prodavnica i zapošljava približno 4.400 ljudi, odlučila je da svojim radnicima pruži dodatni podsticaj, jer se Nemačka i dalje bori sa novim talasom pandemije.

Svaki član osoblja koji ispunjava uslove za vakcinaciju i koji se imunizuje može dobiti nagradu, potvrdila je kompanija tamošnjim medijima. Međutim, Nemačka trenutno vakciniše samo starije osobe, one sa hroničnim plućnim bolestima, kao i bliske kontakte trudnica.

Nejasno je koliko zaposlenih u "Edeka Nord" spada u ove kategorije, ali kompanija je rekla da želi da "ispuni svoju dužnost kao poslodavac i podrži strategiju vakcinacije u zemlji". Pored "društvene odgovornosti", inicijativa služi i "ličnim interesima" i potrebi da se "održi kompanija", rekla je zamenica izvršnog direktora

"Edeka Nord" je čak razvila "koncept" za vakcinaciju svojih zaposlenih, na njihovim radnim mestima. Inicijativa je dobila pohvale nemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn, koja ju je opisala kao nešto što bi se moglo dogoditi u dalekoj budućnosti, jer je trenutno na raspolaganju premalo doza da bi se ideja zaista realizovala.

Takođe ostaje nepoznato da li bi novčani podsticaj zaista mogao motivisati veći broj ljudi da primi vakcinu, čak i da su doze na raspolaganju. Studija koju je u februaru objavio tim naučnika sa univerziteta u Erfurtu, pokazala je da ovakve ponude, u rasponu od 25 do 200 evra, nisu dovele do značajnog povećanja dobrovoljaca.

Drugo istraživanje Berlinskog centra za društvene nauke sugeriše da bi veće sume - između 100 i 500 američkih dolara - potencijalno mogle imati pozitivan efekat, dok bi manji bonusi od oko 20 dolara, zapravo, mogli obeshrabriti ljude da vakcinišu.

U SAD su se neke kompanije odlučile za drugačiji pristup. Prošlog meseca, lanac krofni i kafića "Krispy Kreme" rekao je da svakom gostu, koji pokaže važeću potvrdu, nudi besplatnu krofnu svakog dana, do kraja 2021. godine.

Video: Dodik: Početkom naredne sedmice stiže oko 20.000 doza vakcina iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    14. april 2021 | 08:54

    Kod nas da drzava da 100 evra pp vakcini da vidis kako bi se svi vakcinisali 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>