• 3

Prvi intervju osnivača Amazona: Da li je slutilo da može postati najbogatiji na svetu?

"Irelevantnost je najveći neprijatelj", mantra je koju ovaj Amerikanac stalno ponavlja svojim radnicima

  • 3
Jeff Bezos, Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Tanjug/AP

Džef Bezos, osnivač Amazona, i već duže vreme najbogatija osoba na planeti, prema oceni Forbsa poseduje neto bogatstvo vredno 198 milijardi dolara. Ipak, i sam je više puta govorio kako nije mogao ni da sanja o takvom uspehu, a sve je krenulo - iz garaže.

Bezos je prošlog jula, u samo jednom danu uvećao svoje bogatstvo za čak 13 milijardi dolara, što je presedan. To se desilo zbog naglog rasta e-trgovine, odnosno njegove imperije Amazon, u vreme korona blokada.

Iako su SAD u "pandemijskoj" 2020. upale u najžešću krizu još od Velike depresije (1930-te), to nimalo nije uticalo na rast kompanije koju je osnovao Bezos, ali ni na njegovo individualno bogatstvo. Amazon je, inače, osnovan 5. jula 1994. u Vašingtonu.

Tada je Džon Tijen, menadžer u investicionom fondu "RWC Partners Equity Income", rekao da bi Amazon, zbog nezadrživog rasta vrednosti akcija, čak mogao postati "kandidat za osmo svetsko čudo".

Ovako je izgledao Bezosov prvi intervju:

 

 

 

Istovremeno, nekadašnji zamenik guvernera Centralne banke Rusije, Sergej Aleksašenko, rekao je: "Sve dok su akcije u opticaju one su samo papir". Bilo kako bilo, Amazon je jedna od najuspešnijih kompanija današnjice, a trend rasta se nastavlja i ove 2021, jer se potrošači više oslanjaju na onlajn.

Bezos je rođen 1964. godine u Albakerkiju (Novi Meksiko), a zanimljivo je da je uzeo prezime migranta s Kube, nakon što se njegova majka Džeklin preudala. Kada je rodila Džefa, imala je samo 17 godina.

Najbogatiji čovek sveta je u intervjuu iz 1999. rekao da nikada nije upoznao svog biološkog oca, a za razliku od Teda Jorgensena koji se opijao i ništa nije postizao u životu, Majk Bezos je došao u SAD kao dečak, i govorio je samo španski. Potom je savladao engleski i zaposlio se u Eksonu.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>