• 16
 ≫ 

Za Vaskrs i Prvi maj pet neradnih dana: Evo kako da napravite dve nedelje slobodne

 ≫ 

Možete da spojite dane od dva praznika

  • 16
Kalendar maj 2021

Foto: Shutterstock

Lepo vreme koje se najavljuje u narednom periodu i praznovanje oko Vaskrsa i 1. maja, mnogi će da iskoriste da spoje.

Tako, pravoslavni vernici imaće pet neradnih dana za uskršnje i prvomajske praznike, i neće raditi od petka 30. aprila do utorka 4. maja, odlučilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pošto ove godine Praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju 2. maja, to znači da će se građani Srbije koji slave Vaskrs po julijanskom kalendaru, pet dana odmarati.

Dalje, vi svoj odmor možete i da produžite, naravno u dogovoru sa vašim poslodavcem i kolegama. 

Na primer, ako želite da odmarate 10 dana ukupno, potrebno je da uzmete 4 dana odmora, od ponedeljka 26. aprila do petka (zaključno sa četvrtkom). Ili, druga varijanta, da ne radite od petka 30. aprila, do ponedeljka 9. maja. To možete da postignete ako uzmete 5. 6. i 7 maj kao dane odmora. I u toj varijanti ćete spojiti 10 dana.

Naravno, za one ambiciozne, ili ako im to posao dozvoljava, u ove dve nedelje potrebno je da uzmete ukupno 8 dana od odmora, kako biste na kraju imali slobodnih 15 dana.

Kada se dan vikenda menja radnim

 

Kao što je Telegraf Biznis ranije pisao, u resornom ministarstvu ističu da se po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici „padne” u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana.

devojka, žena. čaj, odmor, uživanje

Foto: Freepik/ cookie_studio

Međutim, kako podseća Politika u današnjem štampanom izdanju, s obzirom na to da će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan – to znači na utorak 4. maj.

Vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka 30. aprila, do drugog dana Vaskrsa, koji se proslavlja u ponedeljak 3. maja.

Podsetimo, građani Srbije tokom 2020. godine imali su ukupno 13 prazničnih neradnih dana.

Kako se ne radi pet dana, mnogi će to koristiti za kratka putovanja i beg iz svakodnevice. Bilo da putujete za praznike ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.

Inače, Vlada Srbije donela je ranije ove godine Zaključak, kojim preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu omoguće da taj odmor započnu i iskoriste u 2021. godini.

Proveravali smo o čemu se tačno radi, a o tome možete čitati u našem posebnom tekstu. 

Video: Ovo je pravi idiličan odmor: Kosovski influenser i šminker zna kako da uživa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera ložač

    14. april 2021 | 11:33

    Samo me zanima za koga to važi za državne firme?

  • Posejdon

    14. april 2021 | 11:44

    Možete i iz covid odeljenju da se odmarate dve nedelje. Ponesite farbu, jaja, plinski rešo i tucanje može od nedelje da počne, a ako želite logorsku vatru da pravite sačekajte cimera da rikne pa ako se odluči za kremaciju eto zabave.

  • tea

    14. april 2021 | 11:46

    zna se ko to moze da spoji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>