• 2

Apel svim poljoprivrednicima da povedu računa čime prskaju plodove: Pčele u riziku od trovanja

Tretiranje komaraca iz vazduha, takođe, predstavlja ogroman problem

  • 2
Prolećni dan

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Uprava za zastitu bilja i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) upozorili su danas poljoprivrednike, korisnike sredstava za zaštitu bilja i pčelare da je, zbog perioda cvetanja voća, povećan rizik da dođe do trovanja pčela.

Ukazuju da nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja opada i prinos, a i smanjuje se kvalitet plodova.

Zakon zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navedeno je u zajedničkom saopštenju Uprave za zaštitu bilja i SPOS-a.

Sredstva za zaštitu bilja se primenjuju u skladu sa registracijom - deklaracijom i uputstvom, a takođe je važno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

Uprava za zaštitu bilja apeluje na poljoprivredne proizvođače, da prilikom primene sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele, prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da, pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke koje su u cvetu.

Takođe, potrebno je skrenuti posebno pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja. Uprava apeluje da se prilikom tretiranja uljane repice, pre cvetanja, koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja.

"Zahvaljujući odličnoj saradnji SPOS-a sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja, i prošle sezone su uspeli preventivno da zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu i SPOS im zahvaljuje na tome", navodi se u saopštenju.

Pcele

Foto: Facebook/Beogradsko Udruženje Pčelara

Tretiranje komaraca iz vazduha, takođe, predstavlja ogroman problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju. "Apelujemo na nadležne, pre svega lokalne samouprave, da tretiranje komaraca iz vazduha ne sprovode, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela".

U okviru četvorogodišnjeg projekta u vezi sa problemom trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi, koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, koja ga sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), potpisana je deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji sa više gradova i opština.

Glavna aktivnost koju očekuju od potpisivanja deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele. Pozivaju predstavnike gradova i opština koji nisu potpisali deklaraciju da to učine.

SPOS je zahvalio predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu na svemu što čine za pčelarstvo Srbije, navedeno je u saopštenju.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>