• 2
 ≫ 

Revolucija u očekivanjima za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji: "Biće to solarni bum"

 ≫ 

Glavni generator novih inevesticija u obnovljive izvore energije su cene za emisiju ugljen dioksida što se u Srbiji još ne oporezuje

  • 2
Struja dalekovod

Foto: Tanjug/AP

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopac izrazio je zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.

Na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji u organizaciji portala Balkan Green Energy News, Kopač je rekao da se ceo svet usmerava ka obnovljivim izvorima energije, a da je u tom pogledu region Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, zaostajao u prethodnom periodu.

To će se, kaže, sada u Srbiji menjati sa novim zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije koji je, navodi, moderan.

"Sa optimističnim pogledom u budućnost, čestitam Srbiji na brzim koracima. Nadam se da ćemo za godinu dana već slaviti prva dostignuća na osnovu novog zakona", rekao je Kopač.

Naveo je da je samo u 2020. na svetu bilo ugrađenih 127 gigavata solarnih elektrana, a da je taj rast omogućen velikim padom cena tehnologije.

"Cena tehnologije pada u EU, pa i u mnogim drugim zemljama. Glavni generator novih inevsticija u obnovljive izvore energije su cene za emisiju ugljen dioksida što se u Srbiji još ne oporezuje", naveo je Kopač.

To oprezivanje, koje je predložila Energetska zajednica, kaže Kopač, treba da u regionu počne odmah, ali na postepeni način, jer države regiona ne mogu da ga uvedu preko noći. U tome vidi potencijal za energetsku tranziciju unutar zemalja regiona, jer svi ti prihodi idu u nacionalni fond.

"Ako bi cena emisija ugljen dioksida bila 25 evra na tonu, Srbija bi godišnje sakupila 750 miliona evra samo iz energetskog sektora i sav taj novac mogao bi biti usmeren u mere za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije", kaže Kopač.

Napomenuo je da je kroz oporezivanje cene emisije ugljen dioksida kompletna Evropa finansirala svoju tehnološku tranziciju u energetskom sektoru. On je rekao da se Srbija obavezala da uvede oporezivanje emisije ugljen dioksida.

"Nema tu nekoga roka, ali to će se pre ili kasnije desiti", dodao je Kopač.

Povodom potencijala Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, Kopač je naveo da Srbija sada ima 21 megavat sat instaliran, u 2019. godini u solaru se instaliralo 11 megavata, a da ima potencijal za 3.582 megavata. Učesnici konferencije su istakli da postoji veliko interesovanje investitora iz čitavog sveta za ulaganje i u solarnu energiju i uopšte u obnovljivije izvore energije u Srbiji.

Procenjuje se, kako je rečeno, da će se u narednih pet do deset godina dogoditi svojevrstan solarni bum i procvat solarne energije u Srbiji, koji će uključiti i strane i domaće investicije.

Solarna energija može da oporavi privredu

 

Struja, dalekovod

Foto: Pixabay

Ocenjeno je da solarna industrija može da doprinese značajnom oporavku srpske privrede u postkovid periodu. Poručeno je i da sve veći udeo solarne energije u enegetskom misku Srbije može doprineti ozelenjavanju i dekorbonizaciji ne samo sektora enegetike, nego i celokupne privrede.

Kako su naglasili učesnici konferencije, solar je ajbrže rastući izvor obnovljivih izvor enegije u celom svetu, a na dnevnoj bazi se obaraju rekordi po instalisanim kapacitetima, količini novca koji uđe u sektor solarne energije, kao i po cenama koje se postižu na aukcijama u Evropi.

Naglašeno je da novi zakon prepoznaje značaj solarne energije i obnovljivih izvora energije uopšte i da kreira povoljan okvir za investicije. Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitai je rekla da će EBRD nastaviti da ulaže u potencijale u oblati solarne enegije u Srbiji.

Navela je da je novi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije veliki korak napred i da je ulaganje u obnovljive izvore energije vitalno za ekonomiju. Direktorka za Srbiju kompanije CWP Global Maja Turković kaže da je taj predloženi zakon jedan od najasavremenijih zakona u Evropi.

Navela je da u novom investicionom ciklusu Srbija može da izgradi 1.000 megavata solara u narednoj deceniji, po projektima koji već postoje. Bendikt Ortman iz Odbora za strategiju, Solar Power Europe izrazio je zadovoljstvo što Srbija snažno i brzo razvija sistem obnovljivih izvora energije.

Napomenuo je da u tom poslu mogu da budu značajna iskustva velikih međunarodnih igrača, te da postoji zainteresovanost stranih investitora za ulaganja u toj oblasti u Srbiji i razvoj solarne energije.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. april 2021 | 10:13

    Aha kako da na pacpi če povećati ponovo struju za 10 do 20 posto ako to urada prelazam na solarno pa ću im plaćati deset puta po ništa

  • M.K.

    14. april 2021 | 23:47

    👌🏻

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>