• 1

Gigant odlučan da zatvori pogon u Austriji: "Vlada da reaguje, ugroženo 8.000 radnih mesta"

Nemački MAN je u okviru analize poslovanja, objavljene 2020. godine na kompanijskom veb sajtu, najavio restrukturiranje preduzeća "Trak&Bas"

  • 1
MAZ MAN, Kamion, Terenac

Foto: MAZ MAN

Nemački proizvođač kamiona i autobusa, MAN, ostao je pri ranije objavljenoj odluci o zatvaranju pogona u Štajru, gradu u Gornjoj Austriji. Istovremeno austrijski mediji pišu da vlada u Beču, zajedno sa pokrajinskim vlastima, ulaže napore da nađe rešenje kako bi se, prema navodima Viner cajtunga, spasilo 8.000 ugroženih radnih mesta, pri čemu nijedno od rešenja ne znači gašenje fabrike do 2023. godine.

Prema Dau Džonsu, nemačka kompanija je saopštila da njeno preduzeće "MAN Trak & Bas" Austrija (Truck&Bus) nastavlja s planovima za zatvaranje fabrike u Štajru, iako je najveći deo zaposlenih glasao protiv toga da pogon preuzme WSA Betajlugings.

Martin Rabe, glavni kadrovski direktor u preduzeću "MAN Trak&Bas", izjavio je da je ishod glasanja razočaravajući. "Nažalost, očigledno je da među radnom snagom i dalje nema dovoljno transparentnih informacija o zaista dobrom konceptu WSA Betajlgungsa", ocenio je on.

Nemački MAN je u okviru analize poslovanja, objavljene 2020. godine na kompanijskom veb sajtu, najavio restrukturiranje preduzeća "Trak&Bas", uključujući i ukidanje 9.500 radnih mesta, navodi se u informaciji.

Povodom dešavanja u MAN Štajru, "vrućoj temi" u austrijskim medijima, Viner cajtung prenosi mišljenje ekonomiste Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (Wifo), Mihaela Penedera, o tome treba li vlada da interveniše kako bi "spasila 8.000 ugroženih radnih mesta".

Peneder kaže da ne vidi razlog da fabrika MAN u Štajru postane državno vlasništvo, te da bi pogon trebalo da se oslanja na subvencije, a ne na vlasničko učešće države.bOn vidi dodatne mogućnosti za očuvanje fabrike u opcijama koje nudi razvojni fond Evropske unije, ali zaključuje da je preduslov za to pronalazak privatnih investitora koji bi vodili kompaniju.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    14. april 2021 | 15:00

    Normalna stvar ako radis u gubitcima katanac samo u Srbiji zeljezara radi u gubitcima ali i dalje radi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>