• 0

Gde je na svetu najjeftiniji mobilni internet? Gigabajt u Srbiji košta 1,3 dolara

Zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dve kategorije

  • 0
domen internet stranica biznis web

Foto: Shutterstock

Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svetu, a među 230 analiziranih zemalja, Srbija se našla na 72. mestu, objavio je britanski portal Kejbl.

U Srbiji jedan gigabajt mobilnih podataka u proseku košta 1,3 američka dolara, navodi se u izveštaju.

Od zemalja Zapadnog Balkana jedino Severna Makedonija ima jeftiniji mobilni internet od Srbije (0,96 dolara). Severna Makedonija je na 52. mestu, Crna Gora na 112. (2,12 dolara), Bosna i Hercegovina na 126. (2,39 dolara), Albanija na 141. (2,80 dolara). Hrvatska je sa 2,35 dolara za gigabajt na 122. mestu.

Prosečna cena jednog gigabajta mobilnih podataka u Izraelu je 0,05 dolara, a najskuplji mobilni internet, sa 49,676 dolara za gigabajt, ima Ekvatorijalna Gvineja.

Na drugom mestu je Kirgistan, gde jedan gigabajt mobilnih podataka košta u proseku 0,15 dolara, a na trećem mestu je Fidži, sa 0,19 dolara za gigabajt.

Na četvrtom mestu je Italija, koja ima najjeftiniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi. Italijani gigabajt mobilnih podataka plaćaju u proseku 0,27 dolara. Zatim sledi Francuska (0,41 dolar), San Marino (0,43 dolara) i Danska (0,79 dolara).

Velika Britanija je na 11. mestu u Zapadnoj Evropi i 78. u svetu. Rusija je na šestom mestu, sa 0,29 dolara za jedan gigabajt, a SAD na 154. mestu, sa prosečnom cenom od 3,33 dolara za gigabajt.

internet, tehnologije, multimedija

Foto: Pixabay

U istočnoj Evropi mobilne podatke najjeftinije plaćaju stanovnici Moldavije, zatim Poljske, Severne Makedonije i Rumunije. U tom regionu najskuplji mobilni internet, po ceni od 8,15 dolara za gigabajt, ima Češka.

Azijske zemlje čine četvrtinu od 20 zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom, sa Bangladešom i Šri Lankom u prvih 10.

Najjeftiniji region u svetu je Severna Afrika, gde najjeftiniji mobilni internet ima Alžir. Sa druge strane, u podsaharskoj Africi je šest od 10 zemalja sa najskupljim mobilnim podacima na svetu.

Analitičar britanskog portala Den Haudl izjavio je da se zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dve kategorije. Prvoj pripadaju zemlje sa odličnom mobilnom i fiksnom širokopojasnom infrastrukturom pa provajderi mogu da ponude velike količine podataka, što obara cenu po gigabajtu.

Druge zemlje sa manje razvijenom širokopojasnom mrežom se u velikoj meri oslanjaju na mobilne podatke pa ekonomija uslovljava niske cene, kako bi ljudi mogli to da priušte.

U istraživanju su u obzir uzete cene tarifnih paketa sa mobilnim podacima svih operatera u datim zemljama, a podaci su sakupljani u periodu od 8. decembra 2020. do 25. feburara 2021. godine, prenosi Euraktiv.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke