• 0

Gde je na svetu najjeftiniji mobilni internet? Gigabajt u Srbiji košta 1,3 dolara

Zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dve kategorije

  • 0
domen internet stranica biznis web

Foto: Shutterstock

Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svetu, a među 230 analiziranih zemalja, Srbija se našla na 72. mestu, objavio je britanski portal Kejbl.

U Srbiji jedan gigabajt mobilnih podataka u proseku košta 1,3 američka dolara, navodi se u izveštaju.

Od zemalja Zapadnog Balkana jedino Severna Makedonija ima jeftiniji mobilni internet od Srbije (0,96 dolara). Severna Makedonija je na 52. mestu, Crna Gora na 112. (2,12 dolara), Bosna i Hercegovina na 126. (2,39 dolara), Albanija na 141. (2,80 dolara). Hrvatska je sa 2,35 dolara za gigabajt na 122. mestu.

Prosečna cena jednog gigabajta mobilnih podataka u Izraelu je 0,05 dolara, a najskuplji mobilni internet, sa 49,676 dolara za gigabajt, ima Ekvatorijalna Gvineja.

Na drugom mestu je Kirgistan, gde jedan gigabajt mobilnih podataka košta u proseku 0,15 dolara, a na trećem mestu je Fidži, sa 0,19 dolara za gigabajt.

Na četvrtom mestu je Italija, koja ima najjeftiniji mobilni internet u Zapadnoj Evropi. Italijani gigabajt mobilnih podataka plaćaju u proseku 0,27 dolara. Zatim sledi Francuska (0,41 dolar), San Marino (0,43 dolara) i Danska (0,79 dolara).

Velika Britanija je na 11. mestu u Zapadnoj Evropi i 78. u svetu. Rusija je na šestom mestu, sa 0,29 dolara za jedan gigabajt, a SAD na 154. mestu, sa prosečnom cenom od 3,33 dolara za gigabajt.

internet, tehnologije, multimedija

Foto: Pixabay

U istočnoj Evropi mobilne podatke najjeftinije plaćaju stanovnici Moldavije, zatim Poljske, Severne Makedonije i Rumunije. U tom regionu najskuplji mobilni internet, po ceni od 8,15 dolara za gigabajt, ima Češka.

Azijske zemlje čine četvrtinu od 20 zemalja sa najjeftinijim mobilnim internetom, sa Bangladešom i Šri Lankom u prvih 10.

Najjeftiniji region u svetu je Severna Afrika, gde najjeftiniji mobilni internet ima Alžir. Sa druge strane, u podsaharskoj Africi je šest od 10 zemalja sa najskupljim mobilnim podacima na svetu.

Analitičar britanskog portala Den Haudl izjavio je da se zemlje sa jeftinim mobilnim podacima mogu svrstati u dve kategorije. Prvoj pripadaju zemlje sa odličnom mobilnom i fiksnom širokopojasnom infrastrukturom pa provajderi mogu da ponude velike količine podataka, što obara cenu po gigabajtu.

Druge zemlje sa manje razvijenom širokopojasnom mrežom se u velikoj meri oslanjaju na mobilne podatke pa ekonomija uslovljava niske cene, kako bi ljudi mogli to da priušte.

U istraživanju su u obzir uzete cene tarifnih paketa sa mobilnim podacima svih operatera u datim zemljama, a podaci su sakupljani u periodu od 8. decembra 2020. do 25. feburara 2021. godine, prenosi Euraktiv.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari