• 1

Spektakl na tržištu: Coinbase izašao na berzu, kriptovalute više niko ne može da ignoriše

Coinbase pozicionirao kao ključna finansijska institucija u domenu kriptovaluta

  • 1
Coinbase

Foto: coinbase.com

Coinbase, najpoznatija američka kripto kompanija konačno je izašla na berzu. 

To je prva kompanija koja je potpuno posvećena kriptovalutama a koja se odlučila za berzu. Već se spekuliše sa vrtoglavim vrednostima cene akcija.

Grube procene su da vredi 100 milijardi dolara. Što je mnogo više, jer je prvobitna procena bila da će ići do 75 miijardi. Ranije, Nasdaq je izdao kompaniji referentnu cenu od 250 dolara po deonici.

Međuti, već danas popodne bilo je jasno da će cifra premašiti 100 milijardi. Kompanija koristi prednost rastuće potražnje (i cena) za bitkoinima, etereumom i drugim digitalnim valutama.

I akcije su naravno, koštale više od 250, pa su se prodavale po ceni od 381 dolar po komadu u prvoj rundi. Već nešto kasnije, porasle su na na oko 415 dolara, što je više od 65%.

NTF token kriptovaluta

Foto: Shutterstock

Kompanija je svoje akcije izlistirala direktno na Nasdaku, odnosno, nije išla putem inicijalne javne ponude (IPO). Podsetimo, to je bila glavna dilema investitora zimus - nije bilo jasno da li će se odlučiti za inicijalnu javnu ponudu (IPO) ili za direktnu kotaciju (DPO), odnosno da li će na berzu izaći sa ili bez posrednika.

Na sličan način se Slack oglasio početkom 2019, bez previše informacija, ali je pre prodaje Salesforce-, imao direktnu kotaciju. Osim njega, slično su uradili i Roblox, Palantir kao i Spotify (SPOT).

Naravno, ovo će izvršnog direktora Coinbasea Brajana Armstronga pretvoriti u mega-milijardera. Po ceni od 400 dolara po akciji, njegovih 39,6 miliona akcija vrede nešto manje od 16 milijardi dolara.

U ovom trenutnku, bitkoin se trguje za nešto više od 62.000 dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>