• 2

Vlada danas razmatra ključna ekonomska pitanja: Za dve nedelje kreće prijava za 60 evra

Prijava za 60 evra od države biće omogućena od 28. aprila za one koji se prijavljuju elektronskim putem, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu

  • 2
novac, pare

Foto: Freepik

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će se danas pred Vladom Srbije naći nekoliko važnih zaključaka kojima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima.

Podseća da je treći paket podrške vredan oko dve milijarde evra i istakao je da je stav države da će on značajno pomoći našu privredu, očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.

- Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu, u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona, s obzirom na to da smo i tokom 2020. godine imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra - naveo je Mali.

Na vladi će se danas naći zaključci koji se tiču isplate novčane pomoći građanima. Naime, svi punoletni građani Srbije, u okviru trećeg paketa pomoći, imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra.

Prijavljivanje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15. maja. Prijava elektronskim putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu.

Građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru. Podsećamo, pravo na tu pomoć imaju svi punoletni državljani Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja.

novac

Foto: Pixabay

Taj Zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine sledeće nedelje. Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni. Penzioneri će pored 60 evra, dobiti i dodatnu pomoć od 50 evra, podsetio je ministar finansija u Vladi Srbije.

Takođe, građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune. Kada je reč o Srbima sa KiM, novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo da prime deca do 18 godina starosti, kao i punoletni.

Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo da prime nezaposleni stariji od 18 godina. Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su sačinjene od strane komisija u skladu sa zaključkom vlade iz marta ove godine. Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem, i takođe će se vršiti na namenski otvorene račune.

Video: Mali: Građanima 60 evra, penzionerima 110, firmama minimalac

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    Dal nece bankrot.

  • Leki

    Bila sam 3 godine na evidenciji, sa 28 godina staža i 58 godina života. Posle bezbroj pokušaja da se zaposlim, pre 2 godine su me skinuli sa evidencije da ne uvećavam broj nezaposlenih, koga neće niko da primi na posao. Sada čekam da prodju još 2 godine do starosne penzije, bez mogućnosti i na tih 60 eu za nezaposlene. To je istina, ministre.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke