• 0

Nikad više posla za ove proizvođače: Mašina puni 24.000 bočica na sat, može da radi danonoćno

Proizvodnja vakcina sporije napreduje. Ali, sigurno ne zbog proizvođača sistema za punjenje vakcina

  • 0
AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka

Foto: Tanjug/AP

Pandemija širom sveta i dalje ne jenjava, a brojne zemlje se suočavaju s nestašicom doza, tj. vakcina protiv virusa korona. Zbog toga, proizvođači sistema za punjenje bočica sa vakcinom ovih dana imaju pune ruke posla.

Nakon višemesečnih kliničkih ispitivanja, sledi poslednji test: sistem sterilnog punjenja vakcina protiv kovida-19 radi kako je programirano, može da se spakuje i isporuči.

"Ova mašina puni 24.000 bočica na sat, može da radi danonoćno", kaže Hagen Geringer, direktor jedne firme u Nemačkoj. Svaka bočica sadrži nekoliko doza vakcina, sistem dnevno može da napuni do 4 miliona doza. Ovo su mašine koje su hitno potrebne u doba pandemije, piše DW.

Nemački proizvođači sistema za farmaceutsku industriju su među najuspešnijim na svetu. Mnogi se nalaze na jugozapadu zemlje, odakle svoje proizvode izvoze širom planete. "Bauš i Štrebel" je jedna takva firma, čiji je godišnji prihod 260 miliona evra.

Reč je o porodičnom preduzeću koje zapošljava 1.600 radnika, a kako kažu, "mašine proizvode od dosta pojedinačnih delova". Kada mašina počne ispravno da radi, rastavljaju je na delove i šalju kupcu. Posle toga ponovo sledi sastavljanje i puštanje u rad.

Radnici ove nemačke firme moraju do putuju do kupaca koji su u Indiji, SAD ili Rusiji, čak i u vreme pandemije. Direktor prodaje Bernhard Friš kaže da je potrebno organizovati putovanje od Ilshofena do kupca, zatim boravak na lokaciji, rad sa kupcem, ali i povratak do nemačkog grada - na takav način da rizik od infekcije može da se isključi gotovo u potpunosti.

Knjige porudžbina su pune, u proseku je potrebno godinu dana da se planira i izgradi uređaj za punjenje boca sa vakcinom. Bilo bi, navodi se, brže kada bi se farmaceutska industrija dogovorila o jedinstvenim standardima za sisteme, ali svaki kupac ima svoje želje.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke