• 0

Ogromna potražnja za "svestranim" metalom: Cena dostigla najvišu vrednost još od 2018. godine

Kineski uvoz i izvoz nastavili su snažan rast u martu

  • 0
Aluminijum

Foto: Pixabay

Cena aluminijuma za tromesečnu isporuku na Londonskoj berzi metala porasla je na najvišu vrednost od juna 2018. godine, dostigavši 2.304 dolara po toni.

Rast dolazi u momentu kada su kineski trgovinski podaci povećali izglede za potražnjom. Cena metala od srede je ustanovljena na 2.293 dolara po toni. Kineski uvoz i izvoz nastavili su snažan rast u martu, pokazali su podaci koje su objavili carinski zvaničnici.

Izvoz je u martu porastao za 30,6% u odnosu na godinu ranije. Uvoz je takođe prošlog meseca porastao za 38,1% u odnosu na 2020, na 227,34 milijarde dolara, što je znatno iznad očekivanja rasta od 24,5%.

Stručnjaci kažu da brojke sugerišu da globalni ekonomski oporavak pomaže podsticanju potražnje u azijskoj državi, koja je najveći potrošač osnovnih metala. Ističu da potražnja za metalom raste baš kao što kineski napor da smanji emisiju ugljenika podstiče očekivanja da će se obuzdati proširenje ponude aluminijuma.

Iz kompanije "Marex Spectron" kažu da bi proizvodnja aluminijuma u ​​kineskoj regiji Xinjiang mogla biti ograničena. Analitičar "Commerzbank", Danijel Brieseman, rekao je za Blumberg da uprkos činjenici da je Kina bila pogođena krizom u prvom kvartalu 2020, "podaci govore da ta zemlja i dalje ima značajan apetit za robama".

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>