• 0

Fantastičan debi Coinbase dobar je za kripto, ali je napravio ludilo koje se retko završava dobro

Koinbejz je uzdrmao javno tržište kapitala jer se rekordna količina novca sada uliva u kripto-valute

  • 0
Bitkoin kriptovaluta novac online

Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Akcije kompanije Koinbejz (Coinbase) zaključene su na 328,28 dolara na debitovanju na Nasdak berzi, čime je tržišna kapitalizacija te platforme za trgovanje kriptovalutama dostigla 85,8 milijardi dolara.

To je bio odličan zamah za kripto industriju, ali je podstakao "pomahnitalost" koja se „nikad ne završava dobro“, rekao je investitor Majk  Novograc.

Direktno uvrštavanje najveće američke berze kriptovaluta, stvorilo je veliku euforiju, kaže ovaj kripto entuzijasta. Upozorava da bi tržište moglo da se spremi za „ispiranje“.

Novograc, koji je i osnivač kompanije za investiranje u kripto-valute Galaksi didzital, rekao je da će se industrija možda suočiti sa kratkoročnim obračunom.

- U narednih nedelju dana sigurno bismo mogli da promenimo mišljenje zbog uzbuđenja oko Coinbasea - rekao je Novogr, dodajući: „Video sam puno čudnih novčića poput dogecoina, pa čak i  ripla koji imaju ogromne skokove u maloprodaji, što znači da vlada prava groznica. To se nikad ne završava dobro, pa ćemo verovatno u jednom trenutku imati usporavanje - naveo je

Ipak, on i dalje veruje u bitkoin i Coinbase u celini, napominjući da Coinbase IPO smatra „monumentalnim“ za kripto industriju. Investitor je nedavno predvideo da bi bitkoin mogao vredeti 100.000 američkih dolara do kraja 2021. godine i veruje da bi ta vrednost mogla da se poveća pet puta do 2024. U sredu se bitkoin kretao blizu 65.000 američkih dolara po novčiću.

 

Podsetimo, zaobilazeći tradicionalni IPO postupak, Koinbejz je direktno listirao svoje akcije omogućivši tako zaposlenima i postojećim akcionarima da odmah prodaju akcije po tržišnoj ceni.

Uoči berzanskog debija Koinbejza, najveća svetska kriptovaluta je ponovo oborila sopstveni rekord premašivši vrednost prvi put u istoriji. Od početka godine, ova kriptovaluta je više nego udvostručila vrednost, čime je njena tržišna kapitalizacija dostigla 1,2 biliona dolara.

Većina od top 10 kriptovaluta je pratila uzlazni trend bitkoina. Etereum je, takođe, drugi put u samo dva dana, zabeležio najvišu cenu svih vremena, dostigavši 2,38 dolara.

bitkoin, novac, kriptovaluta

Foto: Pixabay

Što se tiče Koinbejza, kompanija osnovana 2012. godine kao platforma za kupovinu bitkoina, postala je najpopularnija kripto berza u SAD-u čija je vrednost vrtoglavo rasla zajedno sa vrednošću digitalnih valuta.

Ova kompanija sada ima 56 miliona korisnika u odnosu na 43 miliona na kraju 2020. Investitori su na poslednjoj rundi privatnog finansiranja kompanije, održanoj 2018. godine, procenili vrednost Koinbejza na osam milijardi dolara.

Koinbejz je uzdrmao javno tržište kapitala jer se rekordna količina novca sada uliva u kripto-valute.

Kompanija je prošle sedmice objavila preliminarne poslovne rezultate za prvi kvartal, prema kojima je prihod u tom periodu porastao devet puta u odnosu na 2020. godinu na 1,8 milijardi dolara, a neto dobit se popela sa 32 miliona na između 730 i 800 miliona dolara. Broj mesečnih korisnika (MTU) Koinbejza porastao je u periodu januar-mart na 6,1 milion sa nivoa od 2,8 miliona iz prethodna tri meseca.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>