• 0

Prva zemlja s ovim zakonom: Sve finansijske firme moraće da podnose izveštaje o uticaju na klimu

Zakon će se odnositi na oko 200 najvećih domaćih firmi i nekoliko stranih kompanija

  • 0
Novi Zeland

Novi Zeland / Foto: Pixabay

Ostrvska država u jugozapadnom delu Tihog okeana uspela je da se, u poslednje vreme, istakne po mnogo čemu: najpre su uspešno "upravljali" pandemijom, onda je njihova premijerka Džasinda Ardern predložila da radna nedelja ima četiri dana, nedavno je uvela veći porez za bogataše i povećala minimalac, a sada je tu još jedna novina.

Naime, Novi Zeland namerava da postane prva zemlja sa zakonom koji će od, banaka, osiguravajućih kuća i investicionih menadžera, zahtevati izveštajte o uticaju njihovih ulaganja na klimatske promene. O tome se izjasnio ministar za klimatske promene, Džejms Šo.

Sve banke sa ukupnom imovinom većom od jedne milijarde novozelandskih dolara ili 700 miliona američkih dolara, zatim osiguravajuće kuće sa ukupnom imovinom u upravljanju, većom od jedne milijarde novozelandskih dolara, i svi preuzimatelji koji kotiraju na berzi - moraće da objave ove podatke.

Novi Zeland je jedna od svetskih zemalja koja najbrže ide ka smanjenju emisije CO2, a Šo je tim povodom rekao: "Jednostavno, ne možemo doći do neto nula emisija ugljenika do 2050. godine, ako finansijski sektor ne zna kakav uticaj imaju njihova ulaganja na klimu".

Firme će prve izveštaje podnositi 2023, a prema rečima ministra, "ovaj zakon treba da unese klimatske rizike i otpornost u srce finansijskog i poslovnog odlučivanja". Predlog zakona koji je predstavljen u parlamentu, a očekuje se da će prvo čitanje proći ove nedelje, zahteva od finansijskih preduzeća da objasne kako bi upravljale klimatskim rizicima i mogućnostima.

Jacinda Ardern, Džasinda Ardern

Džasinda Ardern / Foto: Tanjug/AP

Pomenuti zakon će se odnositi na oko 200 najvećih domaćih firmi i nekoliko stranih kompanija. Kako je dalje rečeno, tražiće se objava informacija za naredne finansijske godine počev od 2022, nakon što zakon bude donet. Vlada Novog Zelanda je prošlog septembra najavila da će objaviti izveštaje finansijskog sektora o klimatskim rizicima, a oni koji to ne učine - moraće da obrazlože svoje razloge.

Vlada je već uvela nekoliko politika smanjenja emisija staklene bašte tokom drugog mandata, uključujući obećanja da će do 2025. godine javni sektor učiniti CO2 neutralnim, i da će od sredine ove decenije kupovati samo autobuse za javni prevoz - s nultom emisijom.

Džasinda Ardern, podsećamo, prošle jeseni je odnela ubedljivu pobedu na izborima, a u središtu njene politike je upravo ova tema: klimatske promene i borba protiv njih.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>