• 0

Za nepunih 10 godina stanarina skočila drastično: Građani Berlina sada imaju novi problem

Nemački sud je proglasio odluku o zamrzavanju stanarine u Berlinu - neustavnom

  • 0
berlin

Foto: Pixabay

Nemački ustavni sud u Karlsrueu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina - neustavnom, te zbog toga stotinama hiljada građana Berlina preti naknadno plaćanje razlike stanarina.

"Pitanje zakonske regulative stanarina je u nadležnosti centralnih vlasti, a ne saveznih pokrajina. Savezna vlada je Zakonom o ograničenju povećanja cena stanarina iz 2015. već regulisala tržište nekretnina, stoga nije bilo prostora za dodatna pravila saveznih pokrajina", stoji u obrazloženju nemačkog ustavnog suda.

Najviša pravna instanca u Nemačkoj time je udovoljila tužbi 284 zastupnika Bundestaga, iz redova Unije demohrišćana CDU/CSU i Liberalno-demokratske stranke (FDP), koji su podigli tužbu protiv zamrzavanja stanarina u gradu-saveznoj pokrajini Berlin, smatrajući da se Senat (vlada) Berlina nedozvoljeno upliće u slobodno tržište nekretnina, piše Index.hr.

Senat Berlina, kojim vlada leva koalicija socijaldemokrata, te stranaka Levica i Zeleni, doneo je početkom prošle godine zakon kojim se stanarine u Berlinu zamrzavaju na nivou iz juna 2019. To je značilo i zabranu osetnog povišenja stanarina u slučaju novog iznajmljivanja stana.

Senat je tako hteo da spreči iseljavanje građana slabije platežne moći iz atraktivnijih delova grada i da zaustavi rast cena stanarina u nemačkoj metropoli, gde su one rasle natprosečno brzo tokom poslednje decenije.

Prosečna cena zakupa stana u Berlinu porasla je sa 6,65 evra po kvadratnom metru (bez režija) iz 2012. do 10,12 evra, koliko iznosi u 2021. godini. U nekim atraktivnijim delovima grada, stanarine su porasle i trostruko u poslednjih 15-ak godina.

nekretnine

Foto: Freepik

Razloga za to je više. S jedne strane, nakon 2000. porastao je interes stranih investitora za ulaganje u relativno povoljne nekretnine, što je podiglo cene, a sa druge strane - došlo je i do velikog priliva stanovništva u nemačku metropolu.

Od 2015. do 2020. broj žitelja Berlina se povećao za više od 200.000. Tome treba pridodati i činjenicu da su u Berlinu do, unazad desetak godina, stanarine bile osetno niže nego u ostalim velikim nemačkim gradovima. Ipak, one su s prosečnih 17 evra po kvadratnom metru, još uvek najviše u Minhenu.

Stotinama hiljada stanara, koji su više od 12 meseci plaćali snižene stanarine, sada preti naknadno plaćanje razlike. Udruženja stanara širom zemlje izrazila su žaljenje zbog odluke Ustavnog suda.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke