• 0

Za nepunih 10 godina stanarina skočila drastično: Građani Berlina sada imaju novi problem

Nemački sud je proglasio odluku o zamrzavanju stanarine u Berlinu - neustavnom

  • 0
berlin

Foto: Pixabay

Nemački ustavni sud u Karlsrueu proglasio je prošlogodišnju odluku Senata grada-savezne pokrajine Berlina o zamrzavanju visine stanarina - neustavnom, te zbog toga stotinama hiljada građana Berlina preti naknadno plaćanje razlike stanarina.

"Pitanje zakonske regulative stanarina je u nadležnosti centralnih vlasti, a ne saveznih pokrajina. Savezna vlada je Zakonom o ograničenju povećanja cena stanarina iz 2015. već regulisala tržište nekretnina, stoga nije bilo prostora za dodatna pravila saveznih pokrajina", stoji u obrazloženju nemačkog ustavnog suda.

Najviša pravna instanca u Nemačkoj time je udovoljila tužbi 284 zastupnika Bundestaga, iz redova Unije demohrišćana CDU/CSU i Liberalno-demokratske stranke (FDP), koji su podigli tužbu protiv zamrzavanja stanarina u gradu-saveznoj pokrajini Berlin, smatrajući da se Senat (vlada) Berlina nedozvoljeno upliće u slobodno tržište nekretnina, piše Index.hr.

Senat Berlina, kojim vlada leva koalicija socijaldemokrata, te stranaka Levica i Zeleni, doneo je početkom prošle godine zakon kojim se stanarine u Berlinu zamrzavaju na nivou iz juna 2019. To je značilo i zabranu osetnog povišenja stanarina u slučaju novog iznajmljivanja stana.

Senat je tako hteo da spreči iseljavanje građana slabije platežne moći iz atraktivnijih delova grada i da zaustavi rast cena stanarina u nemačkoj metropoli, gde su one rasle natprosečno brzo tokom poslednje decenije.

Prosečna cena zakupa stana u Berlinu porasla je sa 6,65 evra po kvadratnom metru (bez režija) iz 2012. do 10,12 evra, koliko iznosi u 2021. godini. U nekim atraktivnijim delovima grada, stanarine su porasle i trostruko u poslednjih 15-ak godina.

nekretnine

Foto: Freepik

Razloga za to je više. S jedne strane, nakon 2000. porastao je interes stranih investitora za ulaganje u relativno povoljne nekretnine, što je podiglo cene, a sa druge strane - došlo je i do velikog priliva stanovništva u nemačku metropolu.

Od 2015. do 2020. broj žitelja Berlina se povećao za više od 200.000. Tome treba pridodati i činjenicu da su u Berlinu do, unazad desetak godina, stanarine bile osetno niže nego u ostalim velikim nemačkim gradovima. Ipak, one su s prosečnih 17 evra po kvadratnom metru, još uvek najviše u Minhenu.

Stotinama hiljada stanara, koji su više od 12 meseci plaćali snižene stanarine, sada preti naknadno plaćanje razlike. Udruženja stanara širom zemlje izrazila su žaljenje zbog odluke Ustavnog suda.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>