• 0
 ≫ 

"Ne postoji nijedan razlog da se privatizuje EPS": Ministarka o planu za narednu dekadu

 ≫ 

"EPS mora da se osposobi da bude mnogo efikasniji", kaže Mihajlovićeva

  • 0
Struja, dalekovod

Foto: Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoji nijedan razlog da se danas, a kako je istakla ni za 10 godina, ide u bilo kakvu privatizaciju Elektroprivrede Srbije.

Ona je u Skupštini Srbije, gde se raspravljalo o setu zakona iz oblasti energetike i rudarstva, istakla da isto tako nema nijednog razloga da Srbija ne proizvodi dovoljne količine električne energije ali da EPS mora da se osposobi da bude mnogo efikasniji.

Naglasila je da ovo preduzeće dugo nije gradilo nove kapacitete i da zato mora da se sada ulaže u njih.

Ukazala je međutim i na ekonomski deo izgradnje kapaciteta za proizvodnju električne energije i navela da recimo izgradnja najmodernije termoelektrane od 600 MW košta oko 4,5 milijardi evra, a reverzibilne hidroelektrane od 600 plus 600 MW do milijardu evra.

Kako do stolarije?

 

Osvrćući se na opaske poslanika vezane za zamenu stolarije u cilju podizanja energetske efikasnosti, Mihajlović je pojasnila da je zakonom predviđeno da građani neće ići po firmama i tamo nabavljati vrata i prozore za zamenu.

"Prvo ćemo imati javni poziv odnosno tender za kompanije i na osnovu njega spisak kompanija koje će raditi i obezbeđivati tu stolariju", objasnila je ona i dodala da firme mogu povećati cenu koliko god hoće ali se onda stolarija neće nabavljati od njih.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>