• 0

Rebalansom budžeta još 4 milijarde za ekologiju

Država nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja

  • 0
eko lajf eko zivot ekologija biznis

Foto: Shutterstock

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine Srbije je predloženim rebalansom ovogodišnjeg budžeta uvećan za četiti milijarde dinara, a ministarka Irena Vujović naglašava da je to najbolji dokaz da je ekologija za Vladu Srbije prioritet i da će ovu godinu obeležiti najveća ulaganja do sada u ovu oblast, saopštilo je Ministarstvo.

Taj resor će raspolagati sa 12,3 milijarde dinara za ovu godinu, ako poslanici usvoje predložene izmene Zakona o budžetu, koje su upućene u skupštinsku proceduru, navode u Ministarstvu.

"Sa uvećanim budžetom imaćemo još više sredstava na raspolaganju iz kojih ćemo rešavati ekološke probleme u Srbiji", rekla je Vujović.

Naglasila je da će država nastaviti da finansira projekte kojima je cilj smanjenje aerozagađenja.

"Još jednom pozivam lokalne samouprave da prate naše konkurse i iskoriste podršku koju ćemo im dati", rekla je Vujović.

Takođe, kaže, iz ovih sredstava, pomagaće se gradovima i opštinama da saniraju divlje deponije na svojim teritorijama.

"Već smo sproveli javni poziv kojim smo ih pozvali da mapiraju sve lokacije na kojima se nedozvoljeno odlaže otpad", rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je budžet uvećan kako bi, pored ostalog, bila dostupna sredstva za pokretanje kapitalnih projekata, kao što je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, ali i za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj toplani u Kragujevcu, jer je ona trenutno jedan od većih zagađivača u tom gradu.

Prema njenim rečima, cilj resornog ministarstva je da što brže i efikasnije rešava istorijske probleme u ovoj oblasti.

"Ekologija je naš prioritet i nastavićemo da sprovodimo sve projekte i aktivnosti kojima je cilj da unapredimo stanje životne sredine. Povećanje budžeta, najbolji je dokaz koliko smo ozbiljni u toj nameri", poručila je Vujović.

Navela je da rezultati ne mogu doći preko noći, ali da su se građani već uverili u to šta je urađeno, a da će se do kraja godine pokazati još dobrih rezultata.

Video: Vujović: Za zelenije parkove u Novom Sadu 90 miliona dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari