• 3

5 stvari koje treba da znate o zameni stolarije uz državne pare i šta ako firme sad dignu cene?

Firme mogu povećati cenu koliko god hoće ali se onda stolarija neće nabavljati od njih

  • 3
Prozor stan kuća biznis

Foto: Shutterstock

Od juna počinje da radi Uprava za energetsku efikasnost, koja će do 50 odsto sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima, a do kraja leta biće realizovani prvi javni pozivi. Pitanje koje se nametnulo jeste ko zapravo ima pravo da se prijavi, i kako se određuje ta cena?

5 stvari koje treba da znate

 

Pet osnovnih stvari koje treba da znate o toj novini odnose se na to ko ima pravo, kakva je cena, ko je određuje, kako da znate da li imate uslova za zamenu, konkretno na:

- trošak snosi i domaćinstvo, do 50 odsto

- potrebu za zamenom određuje energetski pasoš

- cenu troškova procenjuje državna komisija

- firme će biti na spisku, i one će jedino moći da vrše taj posao ako prođu tender

- biće poseban program za ugroženo stanovništvo 

U praksi, to znači da bi se za zamenu stolarije od 1.500 evra bespovratno moglo dobiti 750. Dakle, ukoliko neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potrebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva.

Ko ima pravo da se prijavi?

 

Ministarka Zorana Mihajlović ističe da u budžetu ima dovoljno novca za pomoć domaćinstvima pri zameni stolarije, ali da će se koristiti i sredstva međunarodnih finansijskih institucija. Kaže da će javni pozivi biti organizovani preko lokalnih samouprava, kao i da će procenu troškova zamene stolarije vršiti državne komisije, ali i komisije lokalnih samouprava.

U Srbiji ima oko tri miliona domaćinstava na koja se to odnosi, ali da će se stolarija menjati i na javnim objektima.

Kriterijum je energetski pasoš. Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta, što bi u prevodu značilo koliko nam je na stanu izolacija u stanju da zadrži toplotu.

Praktično, fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8. Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete.

Šta ako podignu cene?

 

Kada je reč o samoj ceni zamene stolarije, ona, kao i svi radovi adaptacije i renoviranje zavisi od mnogo faktora, ali proizvođači i prodavci tvrde da je moguće uklopiti se u ovu računicu ako u prosečnom stanu menjate, na primer, četiri prozora i dvoje balkonskih vrata, za početak bez roletni i komarnika.

Javila se onda bojazan da li će firme koje se time bave naprasno sada podići cene materijala za zamenu stolarije i da će nulirati ovu subvenciju?

Ono što treba odmah da bude jasno, a kako su najavili iz resornog ministarstva, zakonom je predviđeno da građani neće ići po firmama i tamo nabavljati vrata i prozore za zamenu.

Stolarija, biznis, otac i sin

Foto: Shutterstock

O tome je juče govorila i ministarka pred poslanicima.

- Prvo ćemo imati javni poziv odnosno tender za kompanije i na osnovu njega spisak kompanija koje će raditi i obezbeđivati tu stolariju - objasnila je ona.

To znači da firme mogu povećati cenu koliko god hoće ali se onda stolarija neće nabavljati od njih.

- Kada se menja stolarija, uglavnom se menjaju prozori, odnosno staklo, jer se tu naviše gubi toplota. Cena od 1.500 evra jeste realna za zamenu stoalrije, i mi ćemo se verovatno prijaviti za tender - rekao nam je A. S. vlasnik jedne kompanije koja se bavi ugradnjom PVC prozora.

Država će napraviti i posebne programe za socijalno ugroženo stanovništvo kako bi i ono moglo da zameni stolariju.

Ministarstvo je napravilo mogućnost da stambena zajednica, odnosno cela zgrada može da zaključi ugovor i sa Upravom i sa jedinicama lokalne samouprave da se radi izolacija zgrade i da Uprava učestvuje u finasiranju toga.

A ukoliko vas zanima kako da proverite "pasoš", na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stanovanje.gov.rs, nalazi se test energetske efikasnosti, koji se sastoji od 8 pitanja. U zavisnosti od toga koliko ste imali zaokruženih odgovora pod brojem 1, 2, 3, i 4 vaš objekat je svrstan u jednu od 4 kategorije.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. april 2021 | 16:54

    Ovaj kalkulator da bi covek ukapirao kako funkcionise treba da zavrsi 2 fakulteta... nema nista pojasnjeno sta i kako nego stavljeno pa ti koji nikad u zivotu nisi to koristio snadji se sam...

  • N.banovci

    16. april 2021 | 12:18

    A za izolaciju kuce hoce i to biti

  • Suzan

    26. april 2021 | 07:21

    Zanima me kako ćemo mi koji primamo socijalno a pritom stan je opštinski na ivicu kopa u Boru stan ima oko 70kv, nema izolazije stan je dosta rinuiran ima dva balkona a moja primanja su oko 14, 950din staratelji smo dvoje maloletnih unuka .sto je najgore opština več par godina ne izdaje nikakva rešenja za stan jer se nalazimo na zemljište koji je vlasnik Zi djin molim odg. Hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>