• 2

Jednom odlukom oborili slavni novčić: Ne prestaje da pada, centralna banka se poziva na "rizičnost"

Sve više Turaka koristi kriptovalute kako bi zaštitili svoju ušteđevinu od rastuće inflacije i pada turske valute. Centralna banka je ovaj postupak objasnila rekavši da je transakcija kriptovalutama veoma rizična

  • 2
bitkoin Foto: Freepik.com

U naletu kriptovaluta, kojima se ukazuje sve više poverenja sa raznih strana, jedna zemlja odbija da ih glorifikuje.

Zapravo, ni ostale centralne banke nisu "oduševljene" tom idejom, pa pokušavaju da što pre plasiraju digitalne valute, bilo da je reč o evru, jenu, juanu, dolaru ili rublji. Možda "najglasnija" među njima je Turska centralna banka, koja je zabranila upotrebu kriptovaluta, kao što je bitkoin, za plaćanje robe i usluga.

To je i objavljeno u Službenom glasniku te zemlje, a odluka stupa na snagu 30. aprila. Turci očigledno na sve načine pokušavaju da zaštite svoju liru, posebno imajući u vidu da se duže vreme govori i o njenom digitalnom obliku.

Ipak, sve više Turaka koristi kriptovalute kako bi zaštitili svoju ušteđevinu od rastuće inflacije i pada turske valute. Centralna banka je ovaj postupak objasnila rekavši da je transakcija kriptovalutama veoma rizična.

"Imovina u kriptovalutama nije podložna nikakvim mehanizmima regulacije i nadzora centralnog regulatornog tela. Njihove tržišne vrednosti mogu biti veoma promenljive", navela je banka.

turska Alanja, Turska / Foto: Pixabay

Jedan od razloga je i mogućnost nelegalnog korišćenja tih sredstava zbog "anonimnih struktura". Rastuće kripto tržište u Turskoj dobilo je zamajac poslednjih meseci, jer su se domaći investitori pridružili globalnoj bitkoin zajednici, u nastojanju da se zaštite od deprecijacije lire i inflacije.

Prošlog meseca, inflacija je dostigla nivo od 16 odsto. Nakon objave ove odluke, bitkoin je oslabio za skoro 3,0 odsto na 61.490 dolara. I tu nije kraj, nastavio je da pada: trenutno vredi oko 57.700 dolara.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    18. april 2021 | 10:14

    Svetu podzemlja i kriminala je bila neophodna kripto valuta. Teze uci u trag.. A sta je lakse? nositi 10 miliona u koferima ili mali usb sa sobom.. Jedna valuta je dovoljna ostale manje vise po nekoj potrebi razvijace se..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>