• 25

Oko 600.000 nezaposlenih može da računa na dodatnih 60 evra: "Broj porastao zbog najave o pomoći"

Svi koji se Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljuju posle 15. aprila, mogu da koriste druga prava i usluge Nacionalne službe, ali na ovu pomoć neće moći da računaju

  • 25
novac

Foto: Unsplash

Nezaposleni koji su bili evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje na dan kada je Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta - 15. aprila, dobiće u okviru paketa ekonomske pomoći dodatnih 60 evra.

Direktor Nacionalne službe, Zoran Martinović, izjavio je da će pomoć biti isplaćena u junu i da svi koji se Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljuju posle 15. aprila, mogu da koriste druga prava i usluge Nacionalne službe, ali na ovu pomoć neće moći da računaju.

Martinović je rekao da je napravljen preliminarni presek i da aktivnih tražilaca zaposlenja ima oko 540.000. "Vidi se da je taj broj porastao verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć. Imamo i neke druge kategorije na našoj evidenciji, tako da ćemo imati 600.000 onih koji mogu da računaju na ovu vrstu pomoći", naveo je.

Ističe da je to u novcu oko četiri milijarde i 300 miliona dinara, i dodaje da će konačan spisak biti sačinjen kada se zaokruže svi procesi. Prema njegovom mišljenju, postoje tri razloga za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period prethodne godine.

- U januaru i februaru je bio veći talas jer su mere Vlade prestale sa dejstvom krajem godine, tako da smo zabeležili povećan priliv iz radnog odnosa. To je sada stabilizovano, ali veći priliv imamo iz kategorije neaktivnih: građana koji su se prijavili na evidenciju zato što je najavljena jednokratna pomoć. Verujem da ćemo ponovo imati stagnaciju ili opadanje kada ovaj proces bude završen - istakao je Martinović.

Video: Završeni pregovori frilensera i vlade

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    Svi se prijavljuju na birov radi para sad to cim su culi oni se prijavljuju oni koji su bili na birovu od 2020 treba oni da dobiju.

  • Nena

    Kad sam skoro bila u birou na redovnom javljanju, bio je primetan broj Roma u velikim kolicinama. Čuli da se dobija novac, pa sad svi na biro!

  • Vanda

    Ako je 60 evra pomoc bolje da nista ne daju.Neka hvala meni takva bedna pomoc ne treba.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke